Λαπαροσκόπηση & υστεροσκόπηση: Τι πρέπει να γνωρίζετε!

0
204

Πολλά γυναικολογικά προβλήματα στις μέρες μας λύνονται εύκολα με ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους όπως είναι η λαπαροσκόπηση και η υστεροσκόπηση.

Λαπαροσκόπηση

Η λαπαροσκόπηση μπορεί να γίνει είτε για διαγνωστικούς, είτε για θεραπευτικούς λόγους. Συνήθως ξεκινάει διαγνωστικά, αλλά επιτόπου επιδιορθώνεται και το πρόβλημα. Οι συνηθέστερες αιτίες που οδηγούν στο χειρουργείο είναι η ενδομητρίωση, η κύστη ωοθήκης, τα ινομυώματα, αποφραγμένες σάλπιγγες και πολλά άλλα.

Η γυναίκα λαμβάνει γενική αναισθησία και η επέμβαση διαρκεί από 1-4 ώρες ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατάστασης. Στην κοιλιά εισάγεται αέριο το οποίο την φουσκώνει για να μπορέσει ο γιατρός να κάνει τη δουλειά του, χωρίς κίνδυνο τραυματισμού. Γίνονται από 2-4 οπές χιλιοστών, οι οποίες με τον καιρό ξεθωριάζουν. Οι ασθενείς στην πλειοψηφία των περιπτώσεων επιστρέφουν σπίτι τους την επόμενη ημέρα, ακολουθώντας τις οδηγίες του γιατρού τους. Στην καθημερινότητά της η γυναίκα μπορεί να επανέλθει μετά από μία περίπου εβδομάδα ενώ η άθληση μπορεί να ξεκινήσει όταν η ίδια αισθανθεί έτοιμη και δυνατή. Οι επιπλοκές είναι πολύ σπάνιες. Μπορεί να περιλαμβάνουν πυελικές συμφύσεις, τραύμα σε κάποιο όργανο ή σε κάποιο αγγείο.

Υστεροσκόπηση

Η υστεροσκόπηση είναι μία μέθοδος εστιασμένη στην μήτρα και στον ενδελεχή έλεγχό της, από τον κόλπο, χωρίς να χρειάζονται τομές. Με ένα πολύ λεπτό τηλεσκόπιο ελέγχεται κάποιο ενδομήτριο πρόβλημα που μπορεί να έχει προκύψει ή να έχει υποψιάσει τον γιατρό.

Η επέμβαση γίνεται για την αντιμετώπιση προβλημάτων όπως πολύποδες, ινομυώματα, αποτυχημένες εξωσωματικές, αφαίρεση σπιράλ. Η υστεροσκόπηση είναι πολύ πιο αναλυτική επέμβαση από την απόξεση, που θεωρείται για παράδειγμα μία τυφλή μέθοδος.

Καλή περίοδος να γίνει η υστεροσκόπηση είναι μία εβδομάδα μετά την έμμηνο ρύση. Επιπλοκές είναι σπάνιες και περιλαμβάνουν αιμορραγία και πόνο.

Γιάννης Περιστέρης

Γυναικολόγος-Μαιευτήρας

https://www.peristeris.gr/