Πόσο επικίνδυνο είναι το κάταγμα ισχίου;

0
222
κάταγμα ισχίου

Πόσο επικίνδυνο είναι το κάταγμα ισχίου; Από ποια ηλικία και μετά πρέπει να ανησυχούμε, τι το προκαλεί και πώς αντιμετωπίζεται;

Πολλές φορές ακούμε πως διάφοροι άνθρωποι, κυρίως μεγαλύτερης ηλικίας, ταλαιπωρούνται από κάποιο κάταγμα στο ισχίο τους. Οι ιατροί θεωρούν πως πρόκειται για μία πάρα πολύ σοβαρή πάθηση, η οποία μπορεί να γίνει αρκετά επικίνδυνη για την υγεία του ασθενούς.

Αξίζει να σημειωθεί πως στην Ελλάδα συμβαίνουν περισσότερα από 15.000 τέτοια κατάγματα και περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι χάνουν την ζωή τους κάθε χρόνο από αυτή την αιτία. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, η άμεση αντιμετώπιση ενός τέτοιου περιστατικού κρίνεται υψίστης σημασίας.

Τι ακριβώς είναι το κάταγμα ισχίου;

Αρχικά, θα πρέπει να αναφερθεί πως ο όρος κάταγμα περιγράφει αυτό που κοινώς αποκαλούμε «σπάσιμο». Δεν πρόκειται για ράγισμα του οστού. Το κάταγμα ισχίου, το οποίο ονομάζεται επίσης κατάγματα γοφού ή λεκάνης, είναι το σπάσιμο του κόκαλου σε εκείνο ακριβώς το σημείο. Αυτό όμως που είναι αρκετά ενδιαφέρον αλλά ταυτόχρονα και επικίνδυνο είναι το ότι το κάταγμα στο ισχίο δεν προκαλείται κατά βάση από κάποιο ατύχημα. Ανήκει στην κατηγορία των οστεοπορωτικών καταγμάτων, στα οποία βασική αιτία είναι η οστεοπόρωση. Τα συγκεκριμένα κατάγματα δηλαδή προκαλούνται από την κακή ποιότητα των οστών και γι’ αυτό ο μέσος όρος ηλικίας των ασθενών είναι τα 79 έτη.

Η οστεοπόρωση αποτελεί μία πάθηση που προκαλεί αδυναμία στα οστά. Τα κάνει τόσο εύθραυστα που μια πτώση ή ακόμη και ήπιες πιέσεις όπως μία κάμψη ή ο βήχας μπορεί να προκαλέσουν κάταγμα. Το κάταγμα ισχίου χαρακτηρίζεται ως ένα από τα πιο συχνά οστεοπορωτικά κατάγματα. Τα συμπτώματά του είναι ο έντονος πόνος, η αδυναμία βάδισης και σε πολλές περιπτώσεις εμφανής βράχυνση του μήκους του ποδιού με έξω στροφή.

Πώς αντιμετωπίζεται το κάταγμα ισχίου;

Η αμεσότητα στην αντιμετώπιση ενός κατάγματός ισχίου είναι ζωτικής σημασίας. Είναι τόσο σημαντική γιατί υπάρχει η πιθανότητα, εάν το κάταγμα δεν αποκατασταθεί και δεν θεραπευτεί σωστά, ο ασθενής να μην μπορέσει να περπατήσει ξανά. Η χειρουργική αντιμετώπιση αποτελεί μονόδρομο και η επέμβαση πρέπει να γίνει όσο πιο γρήγορα γίνεται, καθώς στην περίπτωση που καθυστερήσει μπορεί να υπάρξουν επιπλοκές όπως θρόμβωση, λοιμώξεις, κατακλίσεις, διαταραχή του ψυχισμού τους ασθενούς κλπ.

Η ασφαλέστερη μέθοδος αντιμετώπισης του κατάγματος ισχίου είναι η επέμβαση με την τεχνική της ρομποτικής χειρουργικής. Πρόκειται για την πιο αποτελεσματική και ασφαλή τεχνική, η οποία προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα – από πιο σύντομο χρόνο ανάρρωσης, μικρότερες χειρουργικές τομές και ελάχιστη απώλεια αίματος μέχρι μηδαμινές μετεγχειρητικές επιπλοκές και ελάχιστο πόνο. Το ρομποτικό σύστημα ΜΑΚΟ Stryker, το οποίο είναι το πρώτο και μοναδικό στον κόσμο σύστημα ρομποτικής υποβοήθησης στην Ορθοπαιδική, εγγυάται άριστα αποτελέσματα και απίστευτη ακρίβεια στις επεμβάσεις γόνατος και ισχίου.

Μπορούν να βοηθήσουν τα βλαστοκύτταρα;

Τα βλαστοκύτταρα αποτελούν ένα νέο όπλο στην αντιμετώπιση πολλών ασθενειών. Η χρήση των βλαστοκυττάρων γενικότερα μπορεί να προσφέρει μια μη επεμβατική αυτόλογη θεραπεία σε έναν μεγάλο αριθμό ορθοπαιδικών παθήσεων που μέχρι τώρα αντιμετωπιζόταν χειρουργικά. Τι ακριβώς είναι όμως τα βλαστοκύτταρα; Στην ουσία, πρόκειται για την πρώτη μορφή που έχουν όλα τα κύτταρα του οργανισμού μας, προτού αυτά αναπτυχθούν σε συγκεκριμένα κύτταρα, αναλόγως σε ποιο όργανο θα βρεθούν.

Αν και οι θεραπείες που βασίζονται στη χρήση βλαστοκυττάρων βρίσκονται ακόμα σε στάδιο εξακρίβωσης της αποτελεσματικότητάς τους, κάποια αρχικά αποτελέσματα από την χρήση διαφοροποιημένων βλαστοκυττάρων σε ενδαρθρικές εγχύσεις, όταν υπάρχει αρχόμενη οστεοαρθρίτιδα είναι πολύ ενθαρρυντικά. Στην περίπτωση της οστεοπόρωσης όμως δεν υπάρχουν ακόμα κάποια συγκεκριμένα ευρήματα.

Δρ. Κωνσταντίνος Δρετάκης

Ορθοπεδικός Χειρουργός Αθήνα