Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης: η Ολομέλεια συζητά τις συστάσεις των πολιτών

0
95
Ευρώπη Κοινοβούλιο

Συζήτηση για 90 συστάσεις των Ομάδων «Ευρωπαϊκή δημοκρατία/Αξίες και δικαιώματα, κράτος δικαίου, ασφάλεια» και «Κλιματική αλλαγή, περιβάλλον/υγεία», και άλλες των εθνικών ομάδων πολιτών.

Σε κάθε μία από τις δύο Ομάδες Ευρωπαίων Πολιτών που έχουν μέχρι στιγμής οριστικοποιήσει τις συστάσεις τους, περίπου 200 Ευρωπαίοι διαφορετικών ηλικιών και καταβολών, από όλα τα κράτη μέλη, συναντήθηκαν (με φυσική παρουσία και εξ αποστάσεως) για να συζητήσουν και να εγκρίνουν συστάσεις σχετικά με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη τόσο σήμερα, όσο και στο μέλλον.

Η Ομάδα «Ευρωπαϊκή δημοκρατία/Αξίες και δικαιώματα, κράτος δικαίου, ασφάλεια» υιοθέτησε 39 συστάσεις κατά την τελική συνεδρίασή της που διοργανώθηκε στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο της Φλωρεντίας (Ιταλία) τον Δεκέμβριο. Η Ομάδα με θέμα «Κλιματική αλλαγή, περιβάλλον/υγεία» φιλοξενήθηκε από το Κολλέγιο της Ευρώπης στο Νατολίν και τον Δήμο της Βαρσοβίας (Πολωνία) τον Ιανουάριο, όπου οριστικοποίησε 51 συστάσεις στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της.

Αυτές οι 90 συστάσεις θα παρουσιαστούν και θα συζητηθούν στην προσεχή Ολομέλεια της Διάσκεψης που θα πραγματοποιηθεί στις 21 και 22 Ιανουαρίου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο (Γαλλία), μαζί με τις σχετικές συστάσεις των εθνικών ομάδων πολιτών.

Πότε: Παρασκευή 21 Ιανουαρίου — Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2022

(συμπεριλαμβανομένων προπαρασκευαστικών συνεδριάσεων, ομάδων εργασίας και συσκέψεων διατύπωσης προτάσεων)

Που: Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, με φυσική παρουσία και εξ αποστάσεως συμμετοχή

Η Ολομέλεια κατά την έναρξη των εργασιών της, θα αποτίσει επίσης φόρο τιμής στον εκλιπόντα Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου David Sassoli, ο οποίος απεβίωσε στις 11 Ιανουαρίου. Η πλήρης ημερήσια διάταξη είναι διαθέσιμη εδώ.

Σχετικές πληροφορίες

Η Ολομέλεια της Διάσκεψης συζητά τις συστάσεις τόσο των εθνικών ομάδων πολιτών όσο και των Ομάδων Ευρωπαίων Πολιτών, καθώς και τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από την πολύγλωσση ψηφιακή πλατφόρμα, ομαδοποιημένα ανά θέμα, χωρίς προκαθορισμένο αποτέλεσμα. Η Ολομέλεια θα υποβάλει τις προτάσεις της στην Εκτελεστική Επιτροπή, εγκρίνοντάς τες βάσει συναίνεσης.

Η Εκτελεστική Επιτροπή θα συντάξει μια έκθεση σε πλήρη συνεργασία και πλήρη διαφάνεια με την Ολομέλεια. Οι Ομάδες επέλεξαν 80 πολίτες (20 για κάθε μία) για να τους εκπροσωπήσουν στην Ολομέλεια της Διάσκεψης. Οι εκπρόσωποι αυτοί ανέλαβαν καθήκοντα κατά τη δεύτερη σύνοδο της Ολομέλειας στις 23 Οκτωβρίου στο Στρασβούργο.

Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη σύνθεση, τον σκοπό και τις εργασίες της Ολομέλειας και να αναζητήσετε όλα τα σχετικά έγγραφα για το επόμενο Σαββατοκύριακο, στην ιστοσελίδα της Ολομέλειας της Διάσκεψης.

Οι τέσσερις Ομάδες Ευρωπαίων Πολιτών λειτουργούν με την καθοδήγηση των πολιτών. Πρόκειται για μια διαδικασία που είναι ακρογωνιαίος λίθος της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης. Στις διαβουλεύσεις τους λαμβάνουν υπόψη τις συνεισφορές των πολιτών από όλη την Ευρώπη μέσω της πολύγλωσσης ψηφιακής πλατφόρμας και χάρη σε εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται σε όλα τα κράτη μέλη, ενώ υποστηρίζονται από παρουσιάσεις από εξέχοντες πανεπιστημιακούς και άλλους εμπειρογνώμονες.

Όλοι οι Ευρωπαίοι μπορούν να συνεχίσουν να συμβάλλουν στη συζήτηση μέσω της πολύγλωσσης ψηφιακής πλατφόρμας.