Εκλέχτηκε η Εύα Καϊλή αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου από τον πρώτο γύρο

0
77
Εύα Καϊλή

Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής είχε το χρίσμα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών.

Αντιπρόεδρος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου και μάλιστα από τον πρώτο γύρο, κατακτώντας άνετα το 50%+1 του συνόλου των ψηφισάντων, όπως απαιτείται, και κατατασσόμενη με 454 ψήφους στην πρώτη πεντάδα, εξελέγη η Εύα Καϊλή, ενισχύοντας την ελληνική παρουσία σε Στρασβούργο και Βρυξέλλες.

Στον πρώτο γύρο της διαδικασίας καλύφθηκαν οι εννέα από τις 14 θέσεις, ενώ ο υποψήφιος του Κόμματος της Αριστεράς, ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος από το 2014 Δημήτρης Παπαδημούλης, δεν κατάφερε να περάσει το όριο για να επανεκλεγεί και η τύχη του θα εξαρτηθεί στον δεύτερο γύρο.

Η κυρία Καϊλή πέτυχε όχ μόνο να εκλεγεί με εντυπωσιακή άνεση, αλλά και να περάσει σε ψήφους σημαντικά ονόματα της ευρωβουλής, όπως την μέχρι τώρα αντιπρόεδρο Γερμανία Καταρίνα Μπάρλει, πρώην υπουργό Δικαιοσύνης στη χώρα της.

Η ελληνίδα ευρωβουλευτής είχε το χρίσμα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών. Η δεύτερη ισχυρότερη πολιτική ομάδα του ευρωκοινοβουλίου (μετά το Λαϊκό Κόμμα) και η Ισπανίδα πρόεδρος της, αποφάσισαν να στηρίξουν την Ελληνίδα συνάδελφο τους, καθώς εκείνη κατάφερε να διακριθεί παρά τις αντίξοες συνθήκες και χωρίς να πληροί η αντιπροσωπεία του ΚΙΝΑΛ των μόλις 2 Ευρωβουλευτών τις προϋποθέσεις.

Η συμφωνία για την ανάδειξη της κυρίας Καϊλή σε θέση αντιπροέδρου για το δεύτερο μισό της πενταετούς τρέχουσας θητείας είχε επιτευχθεί ήδη από το 2019. Η επιλογή του Κόμματος των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών επικαιροποιήθηκε την προηγούμενη Τρίτη (όταν και επιλέχθηκαν οι πέντε προτάσεις της Ομάδας για τις θέσεις των αντιπροέδρων) χρειάστηκε ωστόσο, όπως αναφέρουν πληροφορίες, να υπάρξει μεγάλη κινητικότητα στο παρασκήνιο όλες τις προηγούμενες ημέρες, ώστε να διασφαλιστεί η εφαρμογή αυτής της απόφασης του «S&D», αφού εκδηλώθηκαν κινήσεις «ανταρτών», κυρίως από βόρειες χώρες, που δεν επιθυμούν αυξημένη παρουσία ευρωβουλευτών από τον ευρωπαϊκό νότο σε θέσεις κλειδιά.

Η κυρία Καϊλή κατάφερε να κερδίσει την επιπλέον στήριξη συναδέλφων της άλλων χωρών και παρατάξεων απέναντι σε ισχυρές γεωγραφικές συμμαχίες.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου έχουν ως εξής: 

Ψηφίσαντες: 691

Λευκά ή άκυρα: 11

Έγκυρες ψήφοι: 680

Othmar Karas (EPP – Αυστρία): 536

Pina Picerno (S&D – Ιταλία): 527

Pedro Silva Pereira (S&D – Πορτογαλία): 517

Ewa Kopacz (EPP – Πολωνία): 467

Εύα Καϊλή (S&D – Ελλάδα): 454

Evelyn Regner (S&D – Αυστρία): 434

Rainer Wieland (EPP – Γερμανία): 432

Katarina Barley (S&D – Γερμανία): 426

Dita Charanzova (Renew – Τσεχία): 406