Η διαδικασία της ψηφοφορίας για την εκλογή Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

0
162
Ευρωπαικού Κοινοβουλίου

Πόσους ψήφους χρειάζονται για την εκλογή Προέδρου

Για την εκλογή Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου χρειάζεται απόλυτη πλειοψηφία επί των έγκυρων ψήφων, δηλαδή 353 από τους 705 ευρωβουλευτές εφόσον ψηφίσουν όλοι. Εάν δεν υπάρξει νικητής στον πρώτο γύρο, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται με δεύτερο ή και τρίτο γύρο με τους ίδιους ή άλλους υποψήφιους. Αν δεν υπάρξει αποτέλεσμα ούτε στον τρίτο γύρο, γίνεται τέταρτος γύρος ψηφοφορίας μεταξύ των δύο υποψηφίων με τις περισσότερες ψήφους στον τρίτο γύρο.

Η ψηφοφορία των υπόλοιπων μελών του προεδρείου του Κοινοβουλίου

Αργότερα την Τρίτη και την Τετάρτη θα ακολουθήσουν οι ψηφοφορίες για την προεδρία των υπόλοιπων μελών του προεδρείου του Κοινοβουλίου (δηλαδή οι 14 αντιπρόεδροι και οι πέντε κοσμήτορες) καθώς και οι συνθέσεις των κοινοβουλευτικών επιτροπών.

Η θητεία του Προέδρου έχει διάρκεια δυόμιση ετών (δηλαδή δύο θητείες ανά πενταετή θητεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου) ενώ υπάρχει όριο δύο θητειών.

Χωρίς την φυσική παρουσία των ευρωβουλευτών θα πραγματοποιήτε  σήμερα Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2022 η προγραμματισμένη ψηφοφορία για την εκλογή του νέου Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου,  στο Στρασβούργο της Γαλλίας. Η απόφαση λήφθηκε για λόγους ασφάλειας, εξ αιτίας της αυξημένης εξάπλωσης της παραλλαγής Όμικρον του κορωνοϊού σε πολλές άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ τους και η Γαλλία.

Αρχικά η ψηφοφορία επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στο ημικύκλιο της Ολομέλειας βάσει απόφασης του τέως Προέδρου Ντάβιντ Σασόλι, ο οποίος απεβίωσε τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης μετά από μήνες κατά τους οποίους παρουσίαζε προβλήματα υγείας.

Μεταξύ των τριών υποψηφίων, «φαβορί» θεωρείται η 43χρονη Μαλτέζα ευρωβουλευτής του ΕΛΚ και πρώτη αντιπρόεδρος του ΕΚ, Ρομπέρτα Μετσόλα. Η Ρ. Μετσόλα εκλέγεται ευρωβουλευτής από το 2013. Ωστόσο, δε θεωρείται δεδομένο ότι θα καταφέρει να συγκεντρώσει όλες τις ψήφους από τις τρεις μεγαλύτερες πολιτικές ομάδες (ΕΛΚ, Σοσιαλιστές, Φιλελεύθερους). «Αχίλλειος πτέρνα» της Μετσόλα θεωρείται η μη ξεκάθαρη θέση της υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών και ιδιαίτερα η γνωστή αντίθεσή της στην άμβλωση, κάτι το οποίο δεν μπορούν να παραβλέψουν κάποιοι κεντρώοι και αριστεροί ευρωβουλευτές.