Επετειακές Εκδηλώσεις Εορτασμού της Εν Τροιζήνι κατ΄ επανάληψιν Γ΄ Εθνικής των Ελλήνων Συνέλευσις

0
175

Οι Επετειακές Εκδηλώσεις Εορτασμού της Εν Τροιζήνι κατ΄ επανάληψιν Γ΄ Εθνικής των Ελλήνων Συνέλευσις (19 Μαρτίου – 5 Μαΐου 1827) πραγματοποιήθηκαν στην Τροιζήνα, το Σάββατο 9 και την Κυριακή 10 Ιουλίου με την λαμπρότητα που αρμόζει στο ιστορικό αυτό γεγονός!

Η Συνέλευση της Ενότητας, κατά πολλούς θεωρείται ως η “Ιδρυτική Πράξη” του Νεοελληνικού κράτους, καθώς διέσωσε την προοπτική της Επανάστασης των Ελλήνων και το όραμα της Απελευθέρωσης ενός ολόκληρου Έθνους.

Τις εκδηλώσεις παρουσίασε η Σάγια Τσαουσίδου, Πρόεδρος της Διεθνούς Ενώσεως Ευρωπαίων Δημοσιογράφων.

Σημαντικές ιστορικές πτυχές ανέλυσαν ο Αθανάσιος Χρήστου, Καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, ο οποίος μίλησε για την “Γ΄ Εθνοσυνέλευση της Τροιζήνας, τις Απαρχές, τους Πρωτολάτες και τις στοχεύσεις της 195 χρόνια μετά”, καθώς και ο Ανδρέας Κούκος, Νομικός, Ιστορικός, Πρόεδρος ΔΣ εταιρείας Μελέτης και Έρευνας Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας – Ιωάννης Καποδίστριας, που αναφέρθηκε στην “Εκλογή του Ιωάννη Καποδίστρια ως πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδος από την Γ΄ Εθνοσυνέλευση της Τροιζήνας τον Απρίλιο του 1827, για τις διπλωματικές διαπραγματεύσεις και τα παρασκήνια”.

Παράλληλα, αποδίδοντας την προσήκουσα Τιμή στη συμβολή του Αρχιστράτηγου Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, ο ηθοποιός Γεράσιμος Σκιαδαρέσης απήγγειλε απόσπασμα από τα απομνημονεύματά του.

Στην εποχή της Ελληνικής Επανάστασης όμως δεν υπήρχαν μόνο οι αγωνιστές, οι μάχες, οι θυσίες, η διπλωματία…

Την ώρα που οι Έλληνες έδιναν το αίμα τους για την ελευθερία υπήρχαν και οι υπηρέτες της Τέχνης που διαδραμάτισαν έναν κρίσιμο ρόλο, καθώς μέσα από τα έργα τους, ήταν οι “ανταποκριτές”, οι “αυτόπτες μάρτυρες”, το “μέσο ενημέρωσης” της εποχής.

Στην Τροιζήνα έλαβε χώρα έκθεση εικαστικών εμπνευσμένη από την Γ΄ Εθνοσυνέλευση, την οποία επιμελήθηκε η Μαρίνα Γκόντα, Ιστορικός Τέχνης και Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Σορβόννης.

Οι εικαστικοί που μετείχαν: Αφιώνη Ολίβια, Βασιλάκη Κατερίνα, Γιαννακούλη Ευαγγελία, Ηλιακοπούλου Βασιλική, Κουφουδάκη Μαρκέλλα, Κωνσταντινίδης Χρήστος, Κυριαζή Άννα, Λιακοπούλου Θεοδώρα, Μίχα Ισμήνη, Μπίγαλη Μάτα, Νικολάου Μαρία, Παππά Ιώ, Παπαδοπούλου Λουκιάνα, Παύλου Νίκος, Πολίτη -Tchotchieva Ροξολάνα, Σιώκη Ματίνα, Σταματόγιαννη Έλενα, Τσιβδάρη Άννα, Τσιλιλή Ελένη, Υφαντίδου Μαρία, Χατζόπουλος Δημήτρης.

Σημαντική μορφή τέχνης στην εποχή της επανάστασης, ήταν και ο χορός, κάτι που ανέλυσε ο Τεντζεράκης Χρήστος, Πρόεδρος του πανελλήνιου φορέα “Αρχείο Ελληνικού Χορού” και Γενικός Γραμματέας της IOV UNESCO Ν. Ευρώπης, ο οποίος μας μίλησε για τον “ελληνικό χορό στο πλαίσιο του Νεοσύστατου Εθνικού Κράτους στον απόηχο της Εθνοσυνέλευσης της Τροιζήνας”.

 Οι ομόφωνες Αποφάσεις που ελήφθησαν στην Τροιζήνα, στη διάρκεια της Γ΄ Εθνοσυνέλευσης, εξακολουθούν να αποτελούν παγκόσμιας σημασίας μνεία των πανανθρώπινων αξιών και των θεμελιωδών αρχών του Διεθνούς Δικαίου και αποτελούν για όλους μας πηγή άντλησης επίκαιρων και διαχρονικών διδαγμάτων.

Με αφορμή τις θεμελιώδεις αυτές αποφάσεις, το διεθνές project #GrowOurHumanity των Τσεχικών Κέντρων, εμπλουτίστηκε με εμπνευσμένα ρητά προσωπικοτήτων από την Γ΄ Εθνοσυνέλευση, μία έκθεση που παρουσίασε στην Τροιζήνα η Lucie Kuligova, Διευθύντρια του Τσεχικού Κέντρου Αθήνας.

‘Eκθεση κειμηλίων του 1821 με μοναδικά όπλα και ξίφη της εποχής που χρησιμοποιούσαν οι Αντιπρόσωποι του Έθνους, οι οποίοι κατάφεραν “να ρίξουν την φιλοτιμίαν τους κάτω, για την αγάπην της πατρίδας” παρουσιάστηκαν από τον Σκοπευτικό Σύλλογο Παραδοσιακών Όπλων Πατρών.

Παρόντες στις εκδηλώσεις ο εκπρόσωπος του Προέδρου της Ελληνικής Κυβέρνησης, Υφυπουργός Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής Κωνσταντίνος Κατσαφάδος, ο εκπρόσωπος του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων Βουλευτής Α΄ Πειραιώς και Νήσων Χριστόφορος Μπουτσικάκης, η Βουλευτής Α΄ Πειραιώς & Νήσων Νόνη Δούνια, ο Βουλευτής Α΄ Πειραιώς & Νήσων Νικόλαος Μανωλάκος, η εκπρόσωπος της Περιφέρειας Αττικής Αντιπεριφερειάρχης Νήσων Βασιλική ΘεοδωρακοπούλουΜπόγρη, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Α’ Πειραιά και Νήσων Στάθης Οικονόμου, ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης – Κυριάκος Βελόπουλος Πέτρος Μούγιος, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Παναγιώτης Χατζηπέρος, ο Διευθύνων Σύμβουλος στην Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης Σπύρος Σπυρίδων, ο εκπρόσωπος του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού Διοικητής του Κ.Ε. Πόρος Πλοίαρχος Πολεμικού Ναυτικού Δημήτριος Μωρελάτος, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Νομού Αργολίδος, Πύραρχος Αναστάσιος Παπάς, ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Τροιζήνας Α/Β Αποστόλης Θυμιόπουλος, ο Υπολιμενάρχης Πόρου, Υποπλοίαρχος Λιμενικού Σώματος Σταμάτιος Δημητρίου, ο Δήμαρχος Επιδαύρου Αναστάσιος Χρόνης, ο Γραμματέας του Σκοπευτικού Ομίλου Παραδοσιακών όπλων Πατρών Παύλος Ζαβέδρας και ο δημιουργός της νέας Ιστοσελίδας για την Γ΄ Εθνοσυνέλευση της Τροιζήνας Θεόδωρος Νικολάου.

Οι Επετειακές Εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με την καθιερωμένη Δοξολογία, την Επιμνημόσυνη Δέηση και την Κατάθεση Στεφάνων στο Μνημείο Ηρώων στην Τροιζήνα.

Η συμμετοχή του κόσμου ήταν μεγάλη και αυτό  δίνει δύναμη στη δημοτική αρχή να συνεχίσει να προβάλει τον τόπο με τον σεβασμό που του αρμόζει.

Οι παρευρισκόμενοι ανανέωσαν το ραντεβού τους για την επόμενη χρονιά, με την υπόσχεση να ενημερώσουν τους νεότερους Έλληνες προκειμένου να παραδειγματιστούν από τους προγόνους τους που κατάφεραν να αφήσουν πίσω τα προσωπικά τους συμφέροντα και τις διχόνοιες και να ενεργήσουν συλλογικά για το γενικό καλό.