Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2022 – Ελεύθερη η είσοδος σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία

0
80
Πολιτιστικής

Στις 23-25 Σεπτεμβρίου 2022 το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού γιορτάζει για 26η χρονιά τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Φέτος, το κοινό ευρωπαϊκό θέμα του εορτασμού είναι η «Βιώσιμη Πολιτιστική Κληρονομιά – Διατηρώντας το παρελθόν για τις μελλοντικές γενιές» (European Heritage Days 2022: Sustainable Heritage – Preserving the past for future generations).

Η φετινή θεματική, λαμβάνοντας υπόψη τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής και της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης, έχει δύο άξονες:

1. Την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς (υλικής και άυλης) και ειδικότερα την ευαισθητοποίηση γύρω από τεχνικές και υλικά αποκατάστασης παλαιότερων εποχών, τη σημασία της συνέχειας και ανάδειξης παραδόσεων και δεξιοτήτων τόσο σε τοπικό/εθνικό επίπεδο όσο και εκτός ευρωπαϊκών συνόρων, την επισήμανση καλών πρακτικών από το παρελθόν που μας επιτρέπουν να απολαμβάνουμε τους ιστορικούς χώρους σήμερα, καθώς και τη χρήση νέων τεχνολογιών και ψηφιακών εργαλείων για τη διατήρηση των παραπάνω παραμέτρων της πολιτιστικής κληρονομιάς.

2. Την υιοθέτηση πρακτικών και τη χρήση βιώσιμων πόρων και υλικών (κατά τη διοργάνωση των εκδηλώσεων του φετινού εορτασμού) που μειώνουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα, καθιστώντας έτσι τους ιστορικούς τόπους και τα μνημεία προσβάσιμα στις σημερινές και μελλοντικές γενιές. Το τελευταίο μπορεί να επιτευχθεί με τη διασύνδεση της πολιτιστικής κληρονομιάς με τη διατήρηση του τοπίου και της βιοποικιλότητας μέσα από μια κριτική ματιά των μέχρι σήμερα πρακτικών.

Ο φετινός εορτασμός των ΕΗΠΚ θα διαρκέσει από 23 έως 25 Σεπτεμβρίου 2022 με την πλειοψηφία των προγραμματιζόμενων εκδηλώσεων να είναι με φυσική παρουσία του κοινού ενώ υπάρχουν και κάποιες ψηφιακές δράσεις που μπορεί να προβάλλονται σε πραγματικό αλλά και μη χρόνο, και οι οποίες εκτός από τα ηλεκτρονικά μέσα των φορέων τους (ιστοσελίδες, σελίδες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κ.λπ), θα φιλοξενηθούν και στη σελίδα των ΕΗΠΚ στο Facebook https://www.facebook.com/EHDaysGR/ και στο Instagram https://www.instagram.com/ehpk_greece/.

Το Σαββατοκύριακο του εορτασμού 24 και 25 Σεπτεμβρίου 2022 η είσοδος στους αρχαιολογικούς χώρους, τα μουσεία και τα μνημεία του κράτους είναι ελεύθερη.