ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ

0
141

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε το Διεθνές Συνέδριο της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων που πραγματοποιήθηκε στην Ερέτρια με την αρωγή και υποστήριξη της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα.

Το Συνέδριο συνέπεσε με τα 60 χρόνια από την ίδρυσή της Διεθνούς Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων και τα 40 χρόνια του Ελληνικού Τμήματος.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης των 80 φιλοξενούμενων ξένων δημοσιογράφων από τις 26-30/10/22 στην Ελλάδα είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν εμβληματικά μνημεία της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας καθώς και επιχειρήσεις με εξωστρεφή χαρακτήρα προκειμένου να αναδειχθούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής. Οι  Δελφοί, το μαρτυρικό Δίστομο, ο Ορχομενός, ο Άγιος Ιωάννης ο Ρώσος, το Μουσείο Μικρασιατικού Πολιτισμού υποδέχτηκαν, φιλοξένησαν και ξενάγησαν τους συναδέλφους από την Ευρώπη, την Αμερική, το Βιετνάμ.

Στο πλαίσιο της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων έγινε ιδιαίτερη αναφορά στην ΕΛΒΑΛ ΧΑΛΚΩΡ και την εταιρεία ΠΑΛΛΙΡΟΙΑ αλλά και επίσκεψη στα μανιτάρια ΔΙΡΦΥΣ.

Την Παρασκευή 28 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση και έγιναν εκλογές για το Διεθνές Διοικητικό Συμβούλιο στις οποίες επανεξελέγη Πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων η κα Σάγια Τσαουσίδου, η οποία είναι και Πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος.

 

Το νέο Διεθνές Διοικητικό Συμβούλιο:

AEJ Int. Board 2022-2024

 President: Isaia Tsaousidou Greece

Vice-Presidents: Javier Arribas Spain, Tibor Macak Slovakia and Guiseppe Jacobini Italy

Secretary-General: Edward Steen Austria

Treasurer: Pat Humphreys UK

Representative for Brussels: Gian Paolo Arcado France

Representative for Freedom of the Press and Disinformation: Kyriakos Pieridis Cyprus

Το Σάββατο 29 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε το ετήσιο συνέδριο της AEJ με θέμα: «Η Δημοσιογραφία στην Ειρήνη και τον Πόλεμο» ενώ προβλήθηκε και το θέμα της τοπικής ανάπτυξης της Στερεάς Ελλάδας. Στην εισαγωγική της ομιλία, η Πρόεδρος Σάγια Τσαουσίδου έδωσε το στίγμα του συνεδρίου λέγοντας ότι η Ένωση Ευρωπαίων Δημοσιογράφων μάχεται επί 60 συναπτά έτη για την ελευθερία και την ανεξαρτησία των ΜΜΕ. Το συνέδριο χαιρέτησαν ο Φάνης Σπανός, Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, ο Δήμαρχος Ερέτριας  Γιάννης Δημητρόπουλος,  η Άννα Ευσταθίου, Υπεύθυνη Τύπου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα ενώ μαγνητοσκοπημένο μήνυμα έστειλαν η Vera Jourova, Αντιπρόεδρος της ΕΕ και Επίτροπος Αξιών και Διαφάνειας καθώς και η Ευρωβουλευτής Άννα Μισέλ Ασημακόπουλου.

Το πρώτο πάνελ ήταν αφιερωμένο στην ανάπτυξη της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Πιο συγκεκριμένα, μίλησε ο Ανδρέας Λουκάτος, Διευθύνων Σύμβουλος Επιχειρηματικού Πάρκου Οινοφύτων Ασωπού και Γενικός Γραμματέας Συνδέσμου Βιομηχάνων Στερεάς Ελλάδας, ο οποίος ανέπτυξε τα όραμα του για την περιοχή ενώ ο Γιώργος Μαυραγάνης Διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού Elval Halcor μίλησε για την ανάπτυξη και τη σημασία της εξωστρέφειας για τις ελληνικές επιχειρήσεις. Επίσης, ανέπτυξε το όραμα της Elval Halcor για έναν αειφόρο κόσμο.

Στη συνεχεία, το λόγο πήρε ο Γιώργος Σιμόπουλος Διευθυντής STAR TV Κεντρικής Ελλάδας μίλησε γα τον ρόλο της περιφερειακής τηλεόρασης και τόνισε ότι το STAR TV έχει προφέρει πολλά στην περιοχή ενώ δεν έχει ακόμα τη δυνατότητα να εκπέμπει σε υψηλή ευκρίνεια όπως τα υπόλοιπα κανάλια. Ο Σπύρος Λάτσας, Δημοσιογράφος και μέλος ΔΣ της ΕΕΔΑΔ μίλησε για την συμβολή των περιφερειακών ΜΜΕ στην ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας.

Η Σοφία Νικολάου, Πρώην Γενικός Γραμματέας Αντί-εγκληματικής πολιτικής του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη μίλησε για τη δημοσιογραφία και τη συκοφαντική δυσφήμιση. Η κ. Νικολάου ανέλυσε την σχετική διεθνή νομολογία και τόνισε ότι είναι πολύ δύσκολο να διακρίνουμε τα όρια της θεμιτής κριτικής ενός δημόσιου πρόσωπου και της συκοφαντίας.

Μία ευχάριστη νότα στο συνέδριο έβαλαν οι μαθητές του 1ου Πρότυπου Λυκείου Χαλκίδας και οι μαθητές του Λυκείου Αυλωναρίου, που παρουσίασαν τις δράσεις τους ως πρεσβευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Το δεύτερο πάνελ του συνεδρίου με την πρόεδρο Σάγια Τσαουσίδου , την πρόεδρο Πειθαρχικού Ντουφεξή Βασιλική και με συντονιστή τον Παναγιώτη Σφαέλο  ασχολήθηκε με τον πόλεμο στην Ουκρανία, τα ΜΜΕ και την παραπληροφόρηση. Η Σοφία Βούλτεψη, Δημοσιογράφος και Υφυπουργός Μετανάστευσης μίλησε για την προπαγάνδα στον πόλεμο και τον ρόλο του δημοσιογράφου ο οποίος πρέπει να αποκαλύψει την αλήθεια. Όπως είπε, υπάρχουν δίκαιοι και άδικοι πόλεμοι. Στους δίκαιους πολέμους, η προπαγάνδα και η λογοκρισία αποσκοπούν στη διατήρηση του υψηλού φρονήματος λαού και στρατού και στην αποφυγή της διαρροής πληροφοριών προς τον εχθρό ενώ στους άδικους πολέμους, η προπαγάνδα και η λογοκρισία σκοπό έχουν να επιβάλουν την λεγόμενη «κυρίαρχη άποψη», να δικαιολογήσουν τον πόλεμο και να κρύψουν τα πραγματικά του αίτια, που δεν είναι ποτέ ανθρωπιστικά.

 

Ο  Δρ. Παναγιώτης Σφαέλος, Γενικος Γραμματέας του Ελληνικού Τμήματος AEJ μίλησε για τον πόλεμο στην Ουκρανία και τον κρίσιμο ρόλο των ΜΜΕ στην παροχή ακριβών πληροφοριών και την καταπολέμηση των ψευδών ειδήσεων. Όπως τόνισε, η προπαγάνδα και η σκόπιμη παραπληροφόρηση αποτελούν όπλα ενός υβριδικού πολέμου. Ανέλυσε τις τεχνικές της προπαγάνδας που χρησιμοποιεί η Ρωσία και τόνισε ότι οι δημοσιογράφοι έχουν καθήκον να υπηρετούν την αλήθεια. Ο ρόλος των μέσων ενημέρωσης, ειδικά σε συνθήκες πολέμου, είναι να διεξάγουν έρευνα με κριτική και ενδελεχή έλεγχο, καθώς αυτές οι αποφάσεις έχουν τεράστιο αντίκτυπο στις λεπτές ισορροπίες των διεθνών σχέσεων. Οι δημοσιογράφοι έχουν καθήκον να παρέχουν πληροφορίες που βοηθούν το κοινό να κατανοήσει τι συμβαίνει και να ασχοληθεί με όσο το δυνατόν περισσότερες πτυχές της κάθε είδησης, προκειμένου να αποφευχθούν οι ψευδείς ειδήσεις. Τα νέα πρέπει να επαληθεύονται και να διασταυρώνονται για να ενημερώνεται ο κόσμος με ακρίβεια και αντικειμενικότητα.

Ο Llewellyn King, διάσημος Δημοσιογράφος, ιδρυτής και παραγωγός του “White House Chronicle” στο PBS, Αρθρογράφος στο Inside Sources Syndicate, Forbes, Κεντρικός Σχολιαστής στο Sirius XM Radio μίλησε για την ενεργειακή κρίση ως αποτέλεσμα του πολέμου στην Ουκρανία. Όπως είπε, ο πόλεμος έχει αλλάξει τα γεωπολιτικά δεδομένα με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ενεργειακή ασφάλεια και επάρκεια.

Ο Khoa Le, Δημοσιογράφος από το Βιετνάμ και ιδρυτής της ειδησεογραφικής ιστοσελίδας www.thoibao.de και ο Tibor Macac, Δημοσιογράφος RTVS και Αντιπρόεδρος AEJ μίλησαν για τις χρήσεις και καταχρήσεις των ψηφιακών τεχνολογιών.

Στη συνέχεια, ο βραβευμένος φωτορεπόρτερ και Πρόεδρος της Ένωσης Φωτοειδησεογράφων, Βασίλης Κουτρουμάνος μίλησε για την Μαριούπολη της Ουκρανίας όπου έχει κάνει αμέτρητες αποστολές. Αναφέρθηκε στον μακραίωνο Ελληνισμό της περιοχής και τις διώξεις που υπέστησαν οι Έλληνες. Μοιράστηκε με τους συναδέλφους του τις εμπειρίες του και τις εντυπώσεις του και τόνισε ότι ο πόλεμος επέφερε πολλά δεινά στην Ουκρανία. Επίσης, μίλησε για την έκθεση του με τις φωτογραφίες από την Ουκρανία με τίτλο: «Η Ειρηνική Μαριούπολη των Ελλήνων», η οποία φιλοξενήθηκε στο χώρο του συνεδρίου και εντυπωσίασε Έλληνες και ξενους δημοσιογράφους. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην δημιουργία της σχολικής βιβλιοθήκης στο χωριό Σαρτανά της Μαριούπολης, που έγινε με δική του πρωτοβουλία.

 Η δημοσιογράφος Λένα Κυρόπουλος παρουσίασε ένα ντοκιμαντέρ που ετοιμάζετε για την Ουκρανία και θα προβληθεί από το NETFLIX  και άλλες πλατφόρμες.

Το τελευταίο πάνελ ήταν αφιερωμένο στην Ελευθερία του Τύπου. Ο Κυριάκος Πιερίδης δημοσιογράφος και εκπρόσωπος για θέματα ελευθερίας του τύπου της AEJ και ο  Hasan Kahvecioglou τουρκοκύπριος δημοσιογράφος μίλησαν για την τρέχουσα κατάσταση στο Κυπριακό και τον αντίκτυπό του στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή και τον ρόλο των ΜΜΕ. Οι ομιλητές αναφέρθηκαν στις απειλές και η απαγόρευση εισόδου στην Τουρκία των δημοσιογράφων από τον Ερντογάν.  Η Esra Aygin και η Κατερίνα Γεννάρη μίλησαν για τη δικοινοτική σχέση των δημοσιογράφων στην Κύπρο. Όπως τόνισαν, τα ΜΜΕ στα κατεχόμενα ελέγχονται πλήρως από την Τουρκία. Ο Sami Ozulu και ο Λουκιανός Λυρίτσας μίλησαν για Προκλήσεις για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και τον πλουραλισμό στην Κύπρο.

Η Irina Nedeva, Δημοσιογράφος και Πρόεδρος του Βουλγαρικού Τμήματος AEJ, Εμπειρογνώμονας Ψευδών Ειδήσεων και Παρουσιάστρια στο Βουλγαρικό Ραδιόφωνο τοποθετήθηκε για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης στην Ευρώπη.

Ο Edward Steen, Γενικός Γραμματέας AEJ παρουσίασε την έρευνα που θέλει να κάνει η Ένωση Ευρωπαίων Δημοσιογράφων για το σκάνδαλο των ‘χρυσών διαβατηρίων’ στην Ευρώπη.

Το συνέδριο τέλειωσε με τον επίτιμο Διεθνή Πρόεδρο της AEJ, Otmar Lahodynsky ο όποιος αναφέρθηκε στα επιτεύγματα της AEJ τα τελευταία 60 χρόνια. Τόνισε την ανάγκη ανανέωσης της Ένωσης με την έγγραφη νέων δημοσιογράφων σε όλα τα τμήματα.

Τέλος ο άγγλος δημοσιογράφος Kevin d’Arcy παρουσίασε το βιβλίο του The hidden world of media και τόνισε ότι τα αξιόπιστα μέσα ενημέρωσης είναι απαραίτητα για την αποτελεσματική συμμετοχή των ανθρώπων στην κοινωνία.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου βραβεύτηκαν με τιμητικές πλακέτες όλοι όσοι συνέβαλαν στην επιτυχή έκβαση του συνεδρίου αλλά και εν γένει στην επιτυχή πορεία της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων.

Το συνέδριο έκλεισε με μια έκπληξη από τον διάσημο pastry chef, Michael Lewis-Anderson, που ήρθε αποκλειστικά για την εκδήλωση. Δημιούργησε δυο τούρτες για να εορταστούν με τον καλύτερο τρόπο τα διπλά γενέθλια της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων. Οι δημοσιογράφοι ανανέωσαν το ραντεβού τους για την επόμενη χρονιά σε κάποια άλλη ευρωπαϊκή πόλη.

Τα ΜΜΕ που εκπροσωπήθηκαν στο συνέδριο ήταν:

WHITE HOUSE CHRONICLE,  BBC, RTE  RADIO AND TV, AL JAZEERA,  DAILY MAIL, IL GIORNALE EUROPEO, TVE: SPANISH TV, COPE RADIO,  VOCENTO NEWSPAPERS, AP TELEVISION NEWS, KANAL D – TV, OSSERVATORIO BALCANI E CAUCASO, IRISH NEWS, IRISH TV,  SLOVAK TV/RADIO, POLAND TV/RADIO, PORTUGAL TV/RADIO,  RADIO ROMANIA, ROMANIAN BROADCASTING, RADIO TRINITAS, FREE EUROPE ROMANIA, HETQ ARMENIA,  NORDIC COMMUNICATIONS CORPORATION, BNR BOULGARIA, STUDIO ARD VIENNA, VERBUM PRESS ITALY, PAESE ITALIA PRESS, THOIBAO  BERLIN, SAOR IRISEOIR RNAG, DFA MEDIA, CAROUSEL INTERNET PUBLISHING, POLITIS CYPRUS, KANAL SIM TV, DEUTSCHE WELLE, INSTITUTE FOR MASS MEDIA, ATALAYAR SPAIN, HALKIN SESI DAILY

Χορηγοί του Συνεδρίου

 Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας

ELVALHALCOR

ΠΑΠΑΠΟΣΤΟΛΟΥ Ν. ΑΕ ιατρικά μηχανήματα

VIP’S SECURITY

DIRECT BUSINESS NETWORK PAPALIOS MEDIA GROUP

ΠΕΔ

ΟΛΝΕ

Δήμος Ερέτριας

Ένωση καταστηματαρχών Εύβοιας

Επιμελητήριο Εύβοιας

Επιμελητήριο Βοιωτίας

Περιφερειακό Επιμελητηριακό Συμβούλιο Στερεάς

Δήμος Δελφών

Δήμος Διστόμου-Αράχωβας- Αντίκυρας

Δήμος Μαντουδίου-Λίμνης –Αγίας Άννας

Δήμος Ορχομενού Βοιωτίας

Αγροδιατροφική Σύμπραξη Στερεάς Ελλάδα

Ομάδα διάσωσης Εύβοιας   S.A.R. 312

Προϊόντα στους δημοσιογράφους προσέφεραν οι εταιρίες

Palirια

Μανιτάρια Δίρφυς ΕΥΒΟΙΑ

ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ – Τσίπουρα

ΕΡΚΥΝΑ ΚοινΣΕΠ

ΛΥΚΟΣ WINERY

Κρασιά από το Κτήμα Μουσών, προσφορά του Επιμελητηρίου Βοιωτίας

Τις τσάντες bagback προσέφερε η ELVALHALKOR

Φωτογραφίες video:

Βασίλης Κουτρουμάνος, Pisthiwan Jaf,  Βαλάντης Ματσόρδας, Θανάσης Σκούρας 

Με εκτίμηση

Ένωση Ευρωπαίων Δημοσιογράφων – Ελληνικό Τμήμα

Σάγια Τσαουσίδου              Παναγιώτης Σφαέλος

Πρόεδρος AEJ                     Γενικός Γραμματέας