Πρόεδρος Osmani: Χρειάζεται ένας αξιόπιστος χάρτης πορείας για το ευρωπαϊκό μας μέλλον

0
81
Πρόεδρος Osmani

Την Τετάρτη, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας του Κοσόβου Vjosa Osmani απευθύνθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε πανηγυρική συνεδρίαση στο Στρασβούργο.

«Η Δημοκρατία του Κοσόβου και ο λαός της εξακολουθούν να προσβλέπουν στο μέλλον – ένα ευρωπαϊκό μέλλον», δήλωσε η πρόεδρος Osmani και ζήτησε ισχυρότερη περιφερειακή συνεργασία. «Έχουμε τείνει χείρα συνεργασίας σε όλους τους γείτονές μας, σε μεγάλο βαθμό επειδή ο λαός μας αξίζει ένα λαμπρότερο μέλλον», πρόσθεσε. Για τους Σέρβους που ζουν στο Κόσοβο τόνισε ότι «είναι το σπίτι σας. Και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε ότι αισθάνεστε ασφαλείς, ενταγμένοι, ισότιμοι και ότι εισακούεστε.»

Ως η πρώτη πρόεδρος του Κοσόβου που απευθύνει ομιλία ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από την διακήρυξη της ανεξαρτησίας του 2008, τόνισε ότι η χώρα της επιθυμεί βιώσιμη, δίκαιη ειρήνη και σταθερότητα με σεβασμό στην κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και τις σχέσεις καλής γειτονίας στο επίκεντρο.

«Σε αυτή τη διαδικασία, χρειαζόμαστε ισχυρή ευρωπαϊκή ηγεσία -την οποία τόσο συχνά βλέπουμε σε αυτό το Κοινοβούλιο- σε όλα τα θεσμικά όργανα. Θα χρειαστούμε έναν προορατικό, αξιόπιστο και απλό χάρτη πορείας για το μέλλον της περιοχής μας ως μέρος της ευρωπαϊκής οικογένειας», δήλωσε.

Μιλώντας για την πορεία του Κοσόβου προς την ένταξη στην ΕΕ, η πρόεδρος Osmani δήλωσε ότι η χώρα της αναγνωρίζει τις προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά της και ότι το Κόσοβο πιστεύει σε μια αξιοκρατική διαδικασία για χώρες που σέβονται πραγματικά και ενεργούν με βάση τις ευρωπαϊκές αξίες. «Οι ευρωπαϊκές αξίες και το πνεύμα της ΕΕ είναι βαθιά ριζωμένα στο DNA μας. Είναι αυτές οι αξίες που διαμόρφωσαν το παρελθόν μας, μας εμπνέουν στο παρόν και μας καθοδηγούν προς ένα μέλλον όπου Κόσοβο θα ακμάζει ως λαμπρό παράδειγμα των ευρωπαϊκών ιδανικών», πρόσθεσε.

Η πρόεδρος Osmani τόνισε τη δέσμευση του Κοσόβου για το κράτος δικαίου και τη δικαιοσύνη, καθώς και για την καταπολέμηση του εγκλήματος και της διαφθοράς και την ενίσχυση της διαφάνειας. Είπε ότι το Κόσοβο επικεντρώνεται επίσης στην προώθηση της ισότητας των φύλων και στην προώθηση της χειραφέτησης των γυναικών σε όλα τα κοινωνικά στρώματα.

«Οι αξίες της ΕΕ χρησιμεύουν ως ηθική πυξίδα και καθοδηγούν εμάς και τον λαό μας στις υψηλότερες κορυφές των επιτευγμάτων», δήλωσε η πρόεδρος Osmani.

Όσον αφορά την επιθετικότητα της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, η πρόεδρος Osmani δήλωσε ότι δεν πρέπει να υπάρχει «καμία γκρίζα ζώνη ως προς το πού στεκόμαστε απέναντι στις αυτοκρατορίες και τις τυραννίες. (…) Το Κόσοβο μπορεί να είναι μια μικρή χώρα, αλλά είμαστε πρόθυμοι να κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να στηρίξουμε τους Ουκρανούς φίλους μας», είπε.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη την ομιλία εδώ (14.6.2023)