Βραβείο Κοινού LUX: αποκαλύπτονται οι φιναλίστ του 2024

0
72
Βραβείο Κοινού LUX

Οι πέντε ταινίες παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια τελετής στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας την 1η Σεπτεμβρίου. Αυτές είναι οι: 20 000 Είδη Μελισσών (20,000 Species of Bees), Πεσμένα Φύλλα (Fallen Leaves), Στον Αδάμαντα (On the Adamant), Η Αδελφότητα της Καπνιστής Σάουνας (Smoke Sauna Sisterhood), Στο Γραφείο των Καθηγητών (The Teachers’ Lounge).

Οι φιναλίστ επιλέχθηκαν από την Επιτροπή Επιλογής του Βραβείου LUX, η οποία περιλαμβάνει ειδικούς κινηματογράφου από όλη την Ευρώπη.

Τώρα μπορείτε εσείς να αποφασίσετε για τον νικητή, παρακολουθώντας και βαθμολογώντας τις αγαπημένες σας ταινίες στην αποκλειστική πλατφόρμα βραβείων LUX.

Πέρυσι, 45.000 βαθμολογίες, από πολίτες της ΕΕ μαζί με τους ευρωβουλευτές, βοήθησαν στην επιλογή του νικητή, καθιστώντας το ένα από τα βραβεία ταινιών με το μεγαλύτερο κοινό στον κόσμο.

Οι φιναλίστ

Το 20 000 Είδη Μελισσών (20 000 Species of Bees), της Ισπανίδας σκηνοθέτη Estibaliz Urresola Solaguren, αφηγείται την ιστορία μιας οκτάχρονης που μπερδεύεται από τον τρόπο που της απευθύνονται οι γύρω του. Κατά τη διάρκεια ενός καλοκαιριού σε ένα σπίτι του χωριού που συνδέεται με τη μελισσοκομία, εξερευνά την προσωπική της ταυτότητα και το φύλο της δίπλα στις γυναίκες της οικογένειάς της που ταυτόχρονα στοχάζονται τη δική τους θηλυκότητα.

Στο Πεσμένα Φύλλα (Fallen Leaves) του Φινλανδού σκηνοθέτη Άκι Καουρισμάκι (Aki Kaurismäki), δύο μοναχικές ψυχές που αναζητούν την αγάπη συναντιούνται τυχαία, ένα βράδυ στο Ελσίνκι. Η συνάντησή τους παρεμποδίζεται από τον αλκοολισμό, τα χαμένα τηλέφωνα, τις παρεξηγήσεις και τη ζωή γενικά, η οποία έχει την ικανότητα να μην είναι πάντα «όπως στις ταινίες».

Η ταινία Στον Αδάμαντα (On the Adamant), του Γάλλου σκηνοθέτη Νικολά Φιλιμπέρ (Nicolas Philibert), είναι ένα ντοκιμαντέρ για ένα μοναδικό κέντρο ημερήσιας φροντίδας: μια πλωτή κατασκευή στον Σηκουάνα στην καρδιά του Παρισιού. Ενώ επιπλέει, το κέντρο αυτό είναι μια άγκυρα στο χρόνο και στο χώρο για ενήλικες που ζουν με ψυχικές διαταραχές. Η ταινία μας προσκαλεί να επιβιβαστούμε και να γνωρίσουμε τους ασθενείς και τους φροντιστές που δίνουν ζωή στο κέντρο με τον καθημερινό αγώνα τους.

Η Αδελφότητα της Καπνιστής Σάουνας (Smoke Sauna Sisterhood) από την Εσθονή σκηνοθέτη  Άννα Χιντς (Anna Hints) αφηγείται την ιστορία μιας ομάδας γυναικών που συγκεντρώνονται στο ασφαλές σκοτάδι μιας σάουνας για να μοιραστούν τις πιο μύχιες σκέψεις και τα μυστικά τους. Τυλιγμένες στην πυκνή ζέστη του καπνού, απογυμνώνονται για να διώξουν τους φόβους και την ντροπή και να ανακτήσουν τη δύναμή τους.

Η ταινία Στο Γραφείο των Καθηγητών (Teachers’ Lounge) σε σκηνοθεσία Ίλκερ Τσατάκ (Ilker Çatak)  και Γερμανικής παραγωγής, ακολουθεί την Κάρλα, μια νεαρή και ιδεαλίστρια δασκάλα που αποφασίζει να ερευνήσει μια σειρά από ανεξιχνίαστες κλοπές από το σχολείο της. Με τη βοήθεια μιας κρυφής κάμερας, εκθέτει τον κλέφτη, αλλά η αποκάλυψή της ξαφνιάζει τους πάντες και φέρνει την Κάρλα μπροστά σε ένα άλυτο δίλημμα.

Τα αποκαλυπτήρια των ταινιών έγιναν από την Αντιπρόεδρο Έβελιν Ρενιέρ (Σοσιαλδημοκράτες, Αυστρία) και τους ευρωβουλευτές Λόρενς Φαρέν (Renew, Γαλλία), Ιβάν Γκαρσία ντελ Μπλάνκο (Σοσιαλδημοκράτες, Ισπανία), Εμμάνουελ Μορέλ (Η Αριστερά, Γαλλία), Σαλίμα Γιενμπού (Renew, Γαλλία) και Ζελιάνα Ζόβκο (ΕΛΚ, Κροατία).

Παρακολουθήστε και βαθμολογήστε

Οι πέντε υποψήφιες ταινίες θα προβληθούν στους κινηματογράφους σε όλη την Ευρώπη με υπότιτλους στις 24 επίσημες γλώσσες της ΕΕ.

Αν παρακολουθήσετε τις ταινίες μην ξεχάσετε να τις αξιολογήσετε στην πλατφόρμα των βραβείων LUX.

Η νικήτρια ταινία θα ανακοινωθεί σε τελετή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Μάρτιο του 2024.

Διοργανώνεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Europa Cinema από το 2020, το Βραβείο Κοινού LUX συνδυάζει τις βαθμολογίες του ευρωπαϊκού κοινού με τις βαθμολογίες των ευρωβουλευτών, καθένας από τους οποίους αντιπροσωπεύει το 50% του τελικού αποτελέσματος.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καθιέρωσε το Κινηματογραφικό Βραβείο LUX το 2007 για να βοηθήσει στη διανομή ταινιών της ΕΕ με υψηλή καλλιτεχνική ποιότητα που αντικατοπτρίζουν την πολιτιστική πολυμορφία στην Ευρώπη και πέραν αυτής και που αγγίζουν θέματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως η ανθρώπινη αξιοπρέπεια, η ισότητα, η μη διάκριση, η ένταξη, η ανεκτικότητα, η δικαιοσύνης και η αλληλεγγύη.