Η Yulia Navalnaya, χήρα του δολοφονημένου Ρώσου ακτιβιστή κατά της διαφθοράς Alexei Navalny, απηύθυνε ομιλία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

0
140
Yulia Navalnaya Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Χαιρετίζοντας την Yulia Navalnaya, η πρόεδρος του ΕΚ Roberta Metsola δήλωσε ότι «για πολλούς στη Ρωσία και αλλού, ο Alexei Navalny εκπροσωπούσε την ελπίδα.

Την ελπίδα για καλύτερες μέρες. Την ελπίδα για μια ελεύθερη Ρωσία. Την ελπίδα για το μέλλον», τόνισε ότι αν «η ιστορία μας διδάσκει κάτι, είναι ότι οι πυλώνες της απολυταρχίας, τελικά, πάντα καταρρέουν κάτω από το βάρος της ίδιας τους της διαφθοράς και της εγγενούς επιθυμίας των ανθρώπων να ζουν ελεύθερα. Και όταν αυτό αναπόφευκτα συμβεί, θα είναι χάρη σε αυτό που έκαναν ο Alexei και η οικογένειά σου».

Στην ομιλία της, η Yulia Navalnaya κατηγόρησε τις ρωσικές αρχές ότι με επικεφαλής τον πρόεδρο Putin ενορχήστρωσαν τη δολοφονία του Alexei Navalny. Είπε ότι η κρατική δολοφονία αυτή έδειξε για άλλη μια φορά σε όλους ότι «ο Putin είναι ικανός για τα πάντα και ότι δεν μπορείς να διαπραγματευτείς μαζί του» και εξέφρασε την ανησυχία της για το γεγονός ότι κανένα από τα ισχύοντα περιοριστικά μέτρα της ΕΕ δεν έχει σταματήσει στην πραγματικότητα την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Στην κατεύθυνση αυτή, ζήτησε περισσότερες καινοτόμες ιδέες για να νικηθεί το καθεστώς Putin, τόσο στο εσωτερικό όσο και στις ενέργειές του προς τους γείτονές του. «Αν πραγματικά θέλετε να νικήσετε τον Putin, πρέπει να γίνετε καινοτόμοι (…) Δεν μπορείτε να βλάψετε τον Putin με άλλο ένα ψήφισμα ή άλλη μια σειρά κυρώσεων που δεν διαφέρουν σε τίποτα από τις προηγούμενες (…) Δεν μιλάτε με έναν πολιτικό αλλά με έναν αιμοσταγή μαφιόζο (…) Ο πιο σημαντικός παράγοντας είναι οι άνθρωποι κοντά στον Putin, οι φίλοι του, οι συνεργάτες του και αυτοί που φυλάνε τα χρήματα της μαφίας (…) Εσείς και όλοι μας, πρέπει να πολεμήσουμε αυτή την εγκληματική συμμορία».

Συνέχισε λέγοντας ότι, υπό το πρίσμα αυτό, το να είναι κανείς πολιτικά καινοτόμος σημαίνει καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και όχι πολιτικός ανταγωνισμός.

«Όχι διπλωματικές επιστολές, αλλά έρευνες για τις χρηματοοικονομικές μηχανορραφίες. Όχι δηλώσεις ανησυχίας, αλλά έρευνα για συνεργάτες της μαφίας στις χώρες σας, για τους συγκεκριμένους δικηγόρους και τραπεζίτες που βοηθούν τον Putin και τους φίλους του να κρύψουν χρήματα».

Τόνισε επίσης ότι «σε αυτόν τον αγώνα έχετε αξιόπιστους συμμάχους – υπάρχουν δεκάδες εκατομμύρια Ρώσοι που είναι εναντίον του Putin, ενάντια στον πόλεμο, ενάντια στο κακό που φέρνει», πριν καταλήξει: «Ο Putin πρέπει να λογοδοτήσει για ό,τι έχει κάνει στη χώρα μου. Ο Putin πρέπει να λογοδοτήσει για ό,τι έχει κάνει σε μια γειτονική ειρηνική χώρα. Και ο Putin πρέπει να λογοδοτήσει για όλα όσα έχει κάνει στον Alexei».

Μετά την ομιλία της, τον λόγο έλαβαν επίσης εκπρόσωποι των πολιτικών ομάδων του Κοινοβουλίου. Παρακολουθήστε τις παρεμβάσεις των ευρωβουλευτών.

Σχετικές πληροφορίες

Πριν από το θάνατό του σε ρωσική φυλακή στις 16 Φεβρουαρίου 2024, ο Alexei Navalny ήταν μία από τις πιο διάσημες φωνές της αντιπολίτευσης της Ρωσίας, γνωστός για το έργο του για την αποκάλυψη της διαφθοράς, αλλά και ένθερμος επικριτής του προέδρου Vladimir Putin. Οι ακριβείς συνθήκες του θανάτου του παραμένουν αβέβαιες. Ο Alexei Navalny τιμήθηκε με το Βραβείο Ζαχάρωφ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.