Πάφος και Aarhus – Πολιτιστικές Πρωτεύουσες της Ευρώπης για το 2017

0
234

Πάφος και Aarhus (Κύπρος και Δανία) είναι οι δυο πόλεις που από την 1η Ιανουαρίου φέρουν τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2017.

Η εναρκτήρια τελετή για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα Πάφος 2017 θα πραγματοποιηθεί στις 28 Ιανουαρίου με την παρουσία του Επιτρόπου κ. Χρήστου Στυλιανίδη, αρμόδιου για θέματα ανθρωπιστικής βοήθειας και διαχείρισης κρίσεων και του κ. Νίκου Αναστασιάδη, Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η επίσημη έναρξη του πολιτιστικού προγράμματος θα γίνει στις 21 Ιανουαρίου στην πόλη Aarhus.

Ο Επίτροπος κ. Tibor Navracsics, αρμόδιος για την εκπαίδευση, τον πολιτισμό, τη νεολαία και τον αθλητισμό, δήλωσε: “Ο τίτλος της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία για τη συνάντηση κοινοτήτων μέσω του πολιτισμού και τη διαμόρφωση ισχυρών συμπράξεων για το μέλλον σε τοπικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Εύχομαι στις πόλεις Aarhus και Πάφο κάθε επιτυχία για τη χρονιά που έρχεται”. 

Και οι δύο πόλεις έχουν καταρτίσει προγράμματα που προβάλλουν αιώνες πολιτισμού, ενώ μέσω διαφόρων μορφών τέχνης θα αναδειχτούν και τα κοινωνικοοικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρώπη.

“Συνδέοντας ηπείρους, γεφυρώνοντας πολιτισμούς”  είναι το σύνθημα που διαπνέει εκατοντάδες εκδηλώσεις που διοργανώνονται στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας “Πάφος 2017”. Η πρώτη κυπριακή πόλη που φέρει τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης αξιοποιεί την πολυπολιτισμικότητά της και τη γεωγραφική της εγγύτητα με τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική για να τονώσει τις σχέσεις χωρών και πολιτισμών. Η Πάφος θα γίνει μια τεράστια υπαίθρια σκηνή, ένα «Ανοικτό Εργοστάσιο Πολιτισμού», όπου η παράδοση χιλιάδων ετών πολιτιστικής ζωής συναντά σύγχρονους τρόπους δημιουργίας, σκέψης και ζωής.

Η τελετή έναρξης της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας Πάφος 2017 βασίζεται σ’ ένα από τα θέματα του προγράμματος πολιτιστικών εκδηλώσεων του έτους: “Μύθος και θρησκεία”. Νέα πνοή θα δοθεί στον μύθο του Πυγμαλίωνα και της Γαλάτειας, καθώς και άλλων αφηγήσεων από την ιστορία της Πάφου, σ’ ένα μοναδικό θέαμα μουσικής και χορού. Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου των εναρκτήριων εκδηλώσεων, στις 28 και 29 Ιανουαρίου, η πόλη θα μετατραπεί σ’ ένα υπαίθριο “Εργοστάσιο Πολιτισμού” με πολυάριθμα θεάματα και καλλιτεχνικές παραστάσεις.

Rethink είναι το κεντρικό θέμα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας Aarhus 2017. Η πόλη της Δανίας θα δείξει πώς οι τέχνες, ο πολιτισμός και ο δημιουργικός τομέας μπορούν να μας βοηθήσουν να επανεξετάσουμε και να διαμορφώσουμε τα βασικά πρότυπα κοινωνικής, αστικής, πολιτιστικής και οικονομικής συμπεριφοράς και να βρούμε νέες λύσεις στις κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε. Μια παράσταση που εμπνέεται από την εποποιία των Vikings, μια έκθεση έργων τέχνης στους δρόμους της πόλης Aarhus και στην ακτογραμμή και ένα διεθνές λογοτεχνικό φεστιβάλ για παιδιά, είναι κάποιες από τις πολλές εκδηλώσεις που θα συνδέσουν με δημιουργικές ιδέες παρελθόν, παρόν και μέλλον.

Οι εκδηλώσεις για την πολιτιστική πρωτεύουσα Aarhus 2017 θα ξεκινήσουν έχοντας στο επίκεντρο των εορτασμών τα παιδιά. Εκατοντάδες παιδιά από την περιφέρεια της κεντρικής Δανίας θα συγκεντρωθούν στην πόλη Aarhus και θα κληθούν να φανταστούν το μέλλον σε μια σειρά εκδηλώσεων με τίτλο «Γη των ευχών». Στην τελετή έναρξης, καθώς θα πέφτει η νύχτα, ένα εντυπωσιακό θέαμα γεμάτο από το πνεύμα των Vikings και των θεών τους θα σηματοδοτήσει την έναρξη του έτους  για την πόλη ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.

Ιστορικό

Ο θεσμός της “Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης”, ο οποίος ξεκίνησε το 1985 από την τότε Ελληνίδα υπουργό Πολιτισμού, Μελίνα Μερκούρη, είναι μία από τις πιο πετυχημένες και προβεβλημένες πολιτιστικές πρωτοβουλίες στην Ευρώπη. Οι πρωτεύουσες επιλέγονται με βάση το πολιτιστικό πρόγραμμα που υποβάλλουν, το οποίο πρέπει να έχει έντονη Ευρωπαϊκή διάσταση, να ενθαρρύνει την ενεργό συμμετοχή των κατοίκων της πόλης και να συμβάλλει στη γενικότερη ανάπτυξη της πόλης.

Αποτελεί επίσης μια εξαιρετική ευκαιρία για τις πόλεις να αλλάξουν την εικόνα τους, να προβληθούν, να προσελκύσουν περισσότερους τουρίστες και να επανεξετάσουν την ανάπτυξή τους μέσα από τον πολιτισμό.

Ο τίτλος αυτός έχει μακροπρόθεσμο αντίκτυπο, όχι μόνο στον πολιτισμό, αλλά και σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο, τόσο για την πόλη όσο και για τη γύρω περιοχή. Για παράδειγμα, σύμφωνα με μια μελέτη ο αριθμός των τουριστών που μένουν για μία τουλάχιστον διανυκτέρευση σε μια πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης αυξάνεται κατά 12% περίπου σε σύγκριση με προηγούμενες χρονιές που η πόλη δεν κατείχε τον συγκεκριμένο τίτλο.

Πολιτιστικές πρωτεύουσες της Ευρώπης το 2016 ήταν οι πόλεις Wroclaw της Πολωνίας και San Sebastian της Ισπανίας. Μετά τις πόλεις Πάφο και Aarhus  το 2017, ακολουθούν οι Βαλέτα (Μάλτα) και Leeuwarden (Κάτω Χώρες) το 2018, Plovdiv (Βουλγαρία) και Matera (Ιταλία) το 2019 και Rijeka (Κροατία) και Galway (Ιρλανδία) το 2020. Οι πόλεις Timisoara (Ρουμανία), Ελευσίνα (Ελλάδα) και Novi Sad (Σερβία, υποψήφια χώρα) προτάθηκαν πρόσφατα για να αποτελέσουν τις τρεις πολιτιστικές πρωτεύουσες της Ευρώπης το 2021 και αναμένουν την επίσημη ανακήρυξή τους από τις αρμόδιες αρχές.