Το νότιο Αιγαίο ανακηρύχτηκε Γαστρονομική Περιφέρεια Ευρώπης (2019)

Στην κορυφή της Ευρώπης βρίσκεται η γαστρονομία Κυκλάδων και Δωδεκανήσου με την ανακήρυξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου Γαστρονομική Περιφέρεια Ευρώπης για το 2019.

0
120
Ο Γιώργος Χατζημάρκος, Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, παραλαμβάνει τη διάκριση από την εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Silvia Draghi

Έχει την αρχαιότερη και πλουσιότερη κουζίνα του κόσμου, ενώ ο τουρισμός της είναι το 1/3 του εθνικού τουρισμού. Ο λόγος για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου που αξιοποιώντας τα προσόντα» της και μέσα από τη συλλογική προσπάθεια 117 «εταίρων» κατάφερε να αποσπάσει μια διάκριση που αποτελεί μια «εξωστρεφή και αισιόδοξη απάντηση, σε μια δύσκολη περίοδο για τη χώρα μας», όπως τόνισε ο Περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος. Ο τίτλος «European Region of Gastronomy 2019» (Ευρωπαϊκή Περιφέρεια Γαστρονομίας 2019) απονεμήθηκε στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία»..

Η γαστρονομία των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου στην κορυφή της Ευρώπης

Την τελετή απονομής της μεγάλης διάκρισης που φέρνει τη γαστρονομία των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου στην κορυφή της Ευρώπης, τίμησαν με την παρουσία τους η υπουργός Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά, εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Περιφερειών από Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Δανία, Ολλανδία, Ρουμανία, Λετονία και Ιρλανδία, στις οποίες έχει επίσης απονεμηθεί ο τίτλος της «Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης».

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, ο οποίος παρέλαβε την διάκριση από την εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κα Silvia Draghi, δήλωσε μεταξύ άλλων:

«Οι νησιώτες είναι σήμερα ιδιαιτέρως υπερήφανοι. Αποτελεί εξαιρετική τιμή για μας το γεγονός ότι η Περιφέρειά μας, η μοναδική περιφέρεια της Ευρώπης όπου κάθε ένα από τα 52 νησιά της, έχει την δική του, ξεχωριστή, μοναδική πολιτιστική και γαστρονομική ταυτότητα, είναι εκείνη που φέρνει τον τίτλο της Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης, στη χώρα που γέννησε τον όρο “γαστρονομία”. Ένας ελληνικός όρος που υιοθετείται από όλες τις ευρωπαϊκές διαλέκτους, για να εισάγει μια νέα έννοια που ακόμη και στην εποχή μας δηλώνει την τέχνη και την επιστήμη της καλής διατροφής. Το Νότιο Αιγαίο συγκαταλέγεται πλέον μεταξύ των ευρωπαϊκών Περιφερειών με μεγάλη παράδοση στη γαστρονομία. Η διάκριση της Περιφέρειάς μας είναι η δική μας εξωστρεφής και αισιόδοξη απάντηση, σε μια δύσκολη περίοδο για τη χώρα μας. Τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, ως προμετωπίδα του ελληνικού τουρισμού, μπορούν με τον καλύτερο τρόπο να υπηρετήσουν και να υποστηρίξουν τον τίτλο της Ευρωπαϊκής Γαστρονομικής Περιφέρειας».

Η γαστρονομία Νοτίου Αιγαίου στο επίκεντρο

Από σήμερα και για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, τουλάχιστον τριών ετών, η γαστρονομία του Νοτίου Αιγαίου, θα βρίσκεται στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος, μέσα από μια σειρά οριζόντιων δράσεων, όπως αυτές έχουν κατατεθεί στο Διεθνές Ινστιτούτο Γαστρονομίας, Πολιτισμού, Τεχνών και Τουρισμού (IGCAT), που θα κινητοποιήσουν ολόκληρη την τοπική κοινωνία και θα καλύψουν ένα μεγάλο εύρος τομέων, που βρίσκονται σε άμεση συνάρτηση με την διατροφή και την γαστρονομία, όπως η εκπαίδευση, η υγεία, ο τουρισμός, ο πολιτισμός, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο πρωτογενής τομέας.

Στρατηγικοί συνεργάτες της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ως «Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης 2019» είναι το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και το Rutgers University των ΗΠΑ, που συνεργάζονται με στόχο τη ανάδειξη της αιγαιακής διατροφής. Πρέσβειρα η σεφ κα Αργυρώ Μπαρμπαρίγου.

(Στην κεντρική φωτογραφία: Ο Γιώργος Χατζημάρκος, Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, παραλαμβάνει τη διάκριση από την εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Silvia Draghi).