Η Ελλάδα στη Διεθνή Έκθεση “EXPO ASTANA 2017” στο Καζακστάν

0
143

Σε επίσημη τελετή, που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, ο Γενικός Επίτροπος της Ελλάδας στην EXPO και Γενικός Γραμματέας, Ηλίας Ξανθάκος, συνυπέγραψε με τον Καζάχο ομόλογό του, Ραπίλ Ζοσιμπάγεφ, το συμβόλαιο συμμετοχής της Ελλάδας στη Διεθνή Έκθεση «EXPO ASTANA 2017».

Η έκθεση, με θέμα «Future Energy», θα φιλοξενηθεί στην Αστάνα του Καζακστάν από τις 10 Ιουνίου έως τις 10 Σεπτεμβρίου 2017.

Όπως δήλωσε ο κ. Ξανθάκος, η «EXPO ASTANA 2017» αποτελεί μια πρώτης τάξεως αφορμή για την ενίσχυση της διαχρονικά στενής συνεργασίας μεταξύ Καζακστάν και Ελλάδας. Το γεγονός ότι η έκθεση εστιάζει σε θέματα ενέργειας, έχει ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα, πρόσθεσε ο κ. Ξανθάκος, επισημαίνοντας ότι η χώρα μας επιχειρεί έναν συνολικό μετασχηματισμό του ενεργειακού τομέα με ισχυρή κοινωνική μέριμνα, διασυνοριακή συνεργασία και ασφάλεια, διαφοροποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού και, κυρίως, περαιτέρω αλλαγή του ενεργειακού μίγματος, με πληρέστερη αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που βρίσκονται σε αφθονία στην ελληνική φύση.

Από την πλευρά του ο κ. Ζοσιμπάγεφ, χαρακτήρισε την Ελλάδα ως ένα σημαντικό συνεργάτη στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και τόνισε ότι η «EXPO ASTANA 2017» θα δώσει νέα ώθηση στις οικονομικές και πολιτιστικές σχέσεις των δύο χωρών, δεδομένου, μάλιστα, ότι στην περιοχή διαβιώνει ελληνική διασπορά που ξεπερνά τα 10.000 άτομα.

Τέλος, ο Πρόεδρος του Enterprise Greece, Χρήστος Στάικος, επισήμανε ότι η έκθεση συνιστά ένα σημαντικό διεθνές forum, το οποίο δίνει την ευκαιρία στην Ελλάδα να προωθήσει την υψηλή τεχνογνωσία και εμπειρία των ελληνικών εταιρειών σε θέματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθώς και να προσελκύσει ξένες επενδύσεις τόσο στον τομέα της ενέργειας όσο και σε άλλους τομείς στους οποίους δραστηριοποιείται η χώρα μας. Στόχος είναι, είπε χαρακτηριστικά, η αξιοποίηση της «EXPO ASTANA 2017» για την προώθηση των ελληνικών προϊόντων, την ενίσχυση των ελληνικών εξαγωγών στην ευρύτερη αγορά και την προβολή τη χώρα μας ως τουριστικό προορισμό.

Ο βασικός στόχος των εκθέσεων Expo, είναι να φέρουν τον επισκέπτη σε επαφή με τις χώρες που επισκέπτονται. Πρόκειται για θεματικές εκθέσεις στις οποίες οι συμμετέχουσες χώρες  έχουν τη δυνατότητα με στρατηγικά στοχευμένο τρόπο να προβάλλουν όχι μόνο τα προϊόντά τους αλλά και τα στρατηγικά πλεονεκτήματά τους. Η «EXPO ASTANA 2017» αναμένεται να δεχθεί περισσότερους από 10 εκατομμύρια επισκέπτες.