De Standaard: Ευρώπη πολλών ταχυτήτων

0
226

Τις διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη σε ευρωπαϊκό επίπεδο προκειμένου η ΕΕ να καταστεί εκ νέου λειτουργική και αποτελεσματική, καταγράφει η De Standaard και εστιάζει στο μοντέλο μιας Ευρώπης «πολλαπλών ταχυτήτων» που ‘έπεσε στο τραπέζι’ από τις χώρες Benelux (Ολλανδία. Βέλγιο και Λουξεμβούργο).

Θεωρεί μάλιστα «βαρύνουσας σημασίας» το γεγονός ότι για πρώτη φορά και η Γερμανίδα καγκελάριος Merkel έδειξε στη Μάλτα ότι συμμερίζεται το όραμα δημιουργίας μιας Ευρώπης «πολλαπλών ταχυτήτων» με το σκεπτικό ότι «θα διευκολύνει την διαδικασία λήψης αποφάσεων».

Το γεγονός όμως ότι η Γερμανία τάσσεται κι αυτή υπέρ του μοντέλου που προτείνει η ομάδα Benelux (που συγκαταλέγεται στον αρχικό πυρήνα των κρατών που ίδρυσαν την ΕΟΚ το 1957) σημαίνει ότι το εν λόγω θέμα θα μπει σίγουρα στην ατζέντα των συζητήσεων.

Επισημαίνεται εξάλλου πως με τις απόψεις αυτές είναι σύμφωνος και ο Βέλγος πρωθυπουργός C. Michel, o οποίος επίσης υπογράμμισε την ανάγκη δημιουργίας ενός σκληρού πυρήνα χωρών που θα πρέπει, κατά την γνώμη του, να ‘χτιστεί’ «γύρω από τις χώρες της ευρωζώνης». «Βαυκαλιζόμαστε εάν νομίζουμε ότι μπορούμε να προχωρήσουμε με γοργά βήματα ως ‘27’», υποστήριξε ο Βέλγος πρωθυπουργός σε δηλώσεις του προς τα βελγικά ΜΜΕ «Προκειμένου λοιπόν να σπάσουμε το αδιέξοδο, χρειάζεται ένας νέος τρόπος εργασίας».

Προκειμένου να καταδείξει την δυναμική που έχουν αρχίσει να αποκτούν τα εν λόγω σχέδια, η εφημερίδα επικαλείται την κοινή δήλωση που δόθηκε στην δημοσιότητα από τις χώρες της Benelux αναφορικά με το μέλλον της Ευρώπης, όπου σημειώνονται, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Οι διαφορετικοί δρόμοι ολοκλήρωσης και η ενισχυμένη συνεργασία μπορούν να δώσουν πραγματικές απαντήσεις στις ποικιλόμορφες προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζουν τα κράτη μέλη. Αυτό πρέπει να γίνει με ένα διαφανή τρόπο και με την μεγαλύτερη δυνατή εμπλοκή των κρατών μελών και των ευρωπαϊκών θεσμών».

Χώρες όπως η Ισπανία, η Ιταλία η Αυστρία και η Δανία αντέδρασαν θετικά στην προσέγγιση αυτή.

Ενδεικτικό πάντως των εντατικών διαβουλεύσεων είναι και το γεγονός ότι η Merkel δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρχει αναφορά στην έννοια των «πολλαπλών ταχυτήτων» ήδη στο κείμενο της κοινής δήλωσης που θα εγκρίνουν οι 27 στη Ρώμη με την ευκαιρία της εξηκοστής επετείου της ΕΕ. Σύμφωνα πάντως με υψηλή ευρωπαϊκή πηγή που επικαλείται η εφημερίδα, η δήλωση της Ρώμης δεν θα υπεισέρχεται σε παρόμοιες λεπτομέρειες διότι κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι υπάρχει επί του παρόντος συμφωνία για την μορφή που θα λάβει η Ευρώπη μετά το Brexit, κάτι που όμως δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα»