Ο πρόεδρος Αντόνιο Ταγιάνι για την επέτειο των 60 χρόνων: «Πρέπει να είμαστε περήφανοι για την κληρονομιά»

0
90

«Το όνειρο της ενωμένης Ευρώπης έβαλε τέλος στον εφιάλτη του πολέμου και τον άφησε πίσω μας», είπε ο πρόεδρος του ΕΚ κατά την επίσκεψη του στη Ρώμη, μαζί με άλλους ευρωβουλευτές, όπου παραβρέθηκε για τους εορτασμούς για την 60η επέτειο από την υπογραφή της Συνθήκης της Ρώμης, στις 24-26 Μαρτίου. Ο Αντόνιο Ταγιάνι, υπέγραψε εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τη «Διακήρυξη της Ρώμης».

Κατά την τελετή υπογραφής, ο πρόεδρος του ΕΚ τόνισε τη σημασία της Συνθήκης της Ρώμης για την ίδρυση της ευρωπαϊκής κοινής αγοράς και είπε ότι πρέπει να γίνει ακόμα πολύ δουλειά για την ολοκλήρωσή της Ένωσης. «Σε αυτό το δωμάτιο στις 25 Μαρτίου το 1957, ξεκίνησε μια σπουδαία περιπέτεια…Πρέπει να ολοκληρώσουμε αυτή μας τη δέσμευση και να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες που μέχρι σήμερα δεν έχουμε αξιοποιήσει. Δεν πρέπει ποτέ να ξεχάσουμε ότι χωρίς την Ευρώπη το κόστος δεν ήταν μόνο οικονομικό», είπε.

Το σαββατοκύριακο ο πρόεδρος του ΕΚ, οι αντιπρόεδροι, οι κοσμήτορες και οι επικεφαλής των πολιτικών ομάδων του ΕΚ συναντήθηκαν με τον πρόεδρο της Ιταλίας Σέρτζιο Ματαρέλα και τον πρόεδρο της ιταλικής γερουσίας Πιέρο Γκράσο.
Πορεία στη Ρώμη για την επέτειο των 60 χρόνων από την υπογραφή τςη Συνθήκης.
Οι ευρωβουλευτές συμμετείχαν σε συζητήσεις για το μέλλον της Ευρώπης αλλά και στην πορεία που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο με τη συμμετοχή χιλιάδων πολιτών, στους δρόμους της ιταλικής πρωτεύουσας.

Επίσης, ο κ. Ταγιάνι, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Πάολο Τζεντιλόνι, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και οι ηγέτες των 27 κρατών μελών της Ένωσης επισκέφτηκαν το Βατικανό και τον πάπα Φραγκίσκο.

Πριν τους εορτασμούς στη Ρώμη, αντιπροσωπεία του ΕΚ με επικεφαλής τον Αντόνιο Ταγιάνι επισκέφτηκε την σεισμόπληκτη πόλη της Νόρτσια στην κεντρική Ιταλία και έφρασε τη στήριξη του ΕΚ στις προσπάθειες ανοικοδόμησης της πόλης.