Η Ευρώπη χρειάζεται περισσότερη ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ!

0
204

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ!   ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ!

Σάγια Τσαουσίδου

Το μέλλον της Ευρώπης και η έξοδος της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ απασχόλησαν τους δημοσιογράφους μέλη της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων που παρευρέθηκαν στις Βρυξέλλες και συζήτησαν με ευρωβουλευτές από όλες τις πολιτικές ομάδες.

Το διήμερο σεμινάριο είχε  σκοπό τη συνάντηση και ενημέρωση των δημοσιογράφων με αξιωματούχους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Το πολύ καλό πρόγραμμα έδωσε τη δυνατότητα και στις δυο πλευρές να ανταλλάξουν απόψεις όχι μόνο για το μέλλον της Ευρώπης και την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ αλλά και για την παραπληροφόρηση και την προπαγάνδα ως νέες απειλές για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης.

Ο γερμανός ευρωβουλευτής Manfred Weber, (leader of EPP group) της μεγαλύτερης ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δήλωσε ότι «η Βρετανία με την απόφαση να αποχωρήσει από την ΕΕ έκανε ένα ιστορικό λάθος. Καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν  θα μπορούσε να αμυνθεί μόνη της κατά του εξτρεμισμού και της τρομοκρατίας».

Επίσης ο  Weber πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να καταλάβει γιατί η πρωθυπουργός Theresa May δεν εγγυάται τα δικαιώματα των εκατομμυρίων  πολιτών της ΕΕ που ζουν στη Βρετανία, αφήνοντας τους έτσι στην αβεβαιότητα, όπως και τους υπηκόους του Ηνωμένου Βασιλείου που ζουν στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αυτό που πρέπει να υπερασπιστούμε, είπε, είναι τα 440 εκατομμύρια ευρωπαίων πολιτών και τα δικαιώματά τους μέσα στην ΕΕ.

Στην ερώτηση του eurozoi.gr ποιο είναι το μήνυμα του στους νέους ανθρώπους που νοιώθουν ανασφάλεια στο νέο περιβάλλον που έχει δημιουργήσει η οικονομική κρίση στην Ευρώπη ο Manfred Weber απάντησε: «Η συμμετοχή! Καλώ τους νέους να συμμετέχουν ενεργά. Η Ευρώπη δεν είναι μόνο οι πολιτικοί και όσα γίνονται στις Βρυξέλλες. Είναι οι άνθρωποί της που προσπαθούν για το καλύτερο. Πρέπει να δουλέψουμε και να δεσμευτούμε όλοι μαζί για ένα καλύτερο κοινό μέλλον».

Η γερμανίδα ευρωβουλευτής Ska Keller, (leader of Greens/EFA group) σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης δήλωσε: «Πρέπει να κάνουμε πολλή δουλειά για το μέλλον της Ευρώπης. Για να αντιμετωπίσουμε την αυξανόμενη κρίση, έχουμε ανάγκη περισσότερο από ποτέ, την Ευρώπη ενωμένη. Οι προκλήσεις είναι πολλές. Το κλίμα αλλάζει, το περιβάλλον και η οικονομία καταστρέφονται. Χρειαζόμαστε άλλες πολιτικές κατευθύνσεις για περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη, πιο δίκαιη φορολογία, καλύτερη αντιμετώπιση του περιβάλλοντος, περισσότερη διαφάνεια».

«Η Ευρώπη διανύει τη χειρότερη κρίση στην ιστορία της» τόνισε ο ισπανός ευρωβουλευτής (S&D) και πρώην υπουργός δικαιοσύνης της Ισπανίας, Juan Fernandez Lopez Aguilar. Και συνέχισε: «Η Ευρώπη έχει παραλύσει και έχει αποτύχει να βγει από την εξαιρετικά πολύπλοκη κρίση που την έχει κυριεύσει τα τελευταία 10 χρόνια. Σε αυτή την κρίση συμπεριλαμβάνονται η αποτυχία διαχείρισης  των εξωτερικών συνόρων της  καθώς και η μη έγκαιρη ανταπόκρισή της  στην ανθρωπιστική κρίση των προσφύγων». Και υποστήριξε ότι μόνο με την  Συνθήκη της Λισαβόνας, τουλάχιστον στα χαρτιά, θα μπορέσουμε να οικοδομήσουμε μια πραγματική Ευρώπη των αξιών, των κοινωνικών δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων.

Η ολλανδή Ευρωβουλευτής (ALDE)  Marietje Schaake δήλωσε ότι η ΕΕ είναι σαν ένα πλοίο που βυθίζεται, στο οποίο η ίδια προσπάθησε να κάνει κάποιες μεταρρυθμίσεις σχετικά με τα  δικαιώματα των πολιτών. Κατηγόρησε την ΕΕ ότι έκανε μεγάλες υποχωρήσεις στο χειρισμό του προσφυγικού ζητήματος και της μετανάστευσης  και τόνισε ότι οι ευρωπαίοι πολίτες βρίσκονται σε κατάσταση φόβου.

Την Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων υποστηρίζουν αρκετοί ευρωβουλευτές προκειμένου να ξεπεραστεί η κρίση και όπως είπε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ ως μια ευκαιρία για ένα νέο ξεκίνημα.

Οι πρώτες συνομιλίες για το Brexit είναι πιθανό να ξεκινήσουν τον Μάιο ή τον Ιούνιο μιας και η επιστολή έχει σταλεί. Η πρωθυπουργός Theresa May έχει δήλωσει ότι από τις πρώτες προτεραιότητες της βρετανικής κυβέρνησης θα είναι να επιτευχθεί μια αμοιβαία συμφωνία με την ΕΕ των 27, σχετικά με το καθεστώτος των υπηκόων της ΕΕ που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και αντίστροφα. Το ίδιο ακριβώς δήλωσε ο Michel Barnier εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής .

Η φλαμανδή ευρωβουλευτής Anneleen van Bossuyt (ECR),  είπε ότι όσον αφορά στις συνέπειες του Brexit, φοβάται ότι η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου θα σημάνει την απώλεια του αντίβαρου στην επιρροή της Γερμανίας και της Γαλλίας. Το Ηνωμένο Βασίλειο, υπογράμμισε, είχε αγωνιστεί για τη βελτίωση της νομοθεσίας, το ελεύθερο εμπόριο, και της επικουρικότητας. Το Βέλγιο τώρα ως μία από τις μικρότερες χώρες, θα πρέπει να βρει νέους συμμάχους.

Οι τέσσερις ευρωβουλευτές  του Ηνωμένου Βασίλειου εξέφρασαν έντονα τις διαφορετικές πολιτικές τους θέσεις στη συζήτηση για το Brexit μιας και ο καθένας υποστήριζε με θέρμη τις απόψεις του.

Ο βρετανός ευρωβουλευτής Charles Tannock (ECR), δήλωσε ότι είναι αντίθετος με το Brexit αλλά και τη σκληρή γραμμή που ακολουθεί η Theresa May.  «Η απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την ΕΕ είναι μια εγωιστική και καταστροφική πράξη  από τους Βρετανούς» τόνισε. «Τα  προβλήματα που θα αναγκαστούμε να αντιμετωπίσουμε στο μέλλον είναι τεράστια και ανυπέρβλητα. Η σκληρή προσέγγιση του Brexit από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ήταν λάθος. Η ΕΕ θα είναι ενωμένη και το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα είναι σε θέση να διαχειριστεί με επιτυχία την έξοδο από την ΕΕ. Είναι απαραίτητο να γίνουν οι κατάλληλες ρυθμίσεις για την ομαλή  μεταβατική περίοδο». Ο ίδιος δήλωσε ότι δεν ήταν έτοιμος για αυτή την εξέλιξη για να μπορέσει να αγωνιστεί προκειμένου να αποφευχθούν οι καταστροφικές συνέπειες για τη Βρετανία. Όμως θα συνεχίσει να αγωνίζεται  για να κρατήσει το Ηνωμένο Βασίλειο στο εσωτερικό της ΕΕ, εάν αυτό είναι ακόμα δυνατόν.

Ο βρετανός ευρωβουλευτής του UKIP (Κόμμα Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασίλειου), Roger Helmer (EFDD), είπε ότι η θέση του κόμματός του ήταν πιο κοντά στην Theresa May  από ότι ήταν ο Charles Tannock, ως Συντηρητικός αντι-Brexit. Υποστήριξε την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασίλειου από τη δικαιοδοσία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, τον αυστηρό έλεγχο των συνόρων και της μετανάστευσης από το Ηνωμένο Βασιλείο και την σκληρή του γραμμή σχετικά με την καταβολή των τυχόν οφειλών που θα είναι απαιτητές από την ΕΕ.

Η ιρλανδή ευρωβουλευτής (που υπηρέτησε ως υπουργός στον καταμερισμό της εξουσίας στη Βόρειο Ιρλανδία το 1998)   Martina Άντερσον (GUE/NGL), βλέπει το Brexit ως την απόλυτη τρέλα και απειλή για την ειρήνη και την σταθερότητας στην Ιρλανδία. Υπενθύμισε τι είχε συμβεί παλαιότερα όταν υπήρχαν 277 σημεία διέλευσης μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Ιρλανδίας, τα οποία φρουρούσαν ένοπλοι Βρετανοί στρατιώτες λόγω των συγκρούσεων του Ηνωμένου Βασιλείου με τον IRA. Χαρακτήρισε μάλιστα ως εξαιρετικά ασταθή και επικίνδυνη την επαναφορά των εξωτερικών συνόρων και κατ επέκταση των ελέγχων  (ανθρώπων και εμπορευμάτων) μεταξύ της Ιρλανδίας ως μέλους της ΕΕ και της Βόρειας Ιρλανδίας. Πρέπει να υπάρξει ένα ειδικό καθεστώς για να παραμείνουν ανοικτά τα σύνορα είναι όμως δεδομένο ότι το Brexit θα δημιουργήσει μια νέα κατάσταση. Η Martina Anderson δεν απέκλεισε τη διενέργεια ενός νέου δημοψηφίσματος στη Βόρεια Ιρλανδία προκειμένου να ενωθεί με την υπόλοιπη Ιρλανδία τονίζοντας ότι και η Σκωτία δεν αποκλείεται  να ζητήσει την ανεξαρτησία της.

Ο βρετανός ευρωβουλευτής των Εργατικών Richard Corbett (S&D), (ο οποίος εργαζόταν ως σύμβουλος του Herman Van Rompuy, τον πρώτο Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου), είπε ότι «μετά το Brexit απαιτείται στενή συνεργασία του Ηνωμένου Βασιλείου με την ΕΕ προκειμένου να διευθετηθούν πάνω από 7000 ζητήματα που τώρα λειτουργούν με τη νομοθεσία και τους κανονισμούς της ΕΕ. Αυτή η νέα κατάσταση απαιτεί πολλούς νέους υπαλλήλους και τεράστια δουλειά που πρέπει να γίνει».

Κατέκρινε επίσης την θέση του Βρετανού υπουργού για το Brexit, David Davis, οτι το μέλλον του εμπορίου του Ηνωμένου Βασιλείου με τον υπόλοιπο κόσμο θα μπορούσε να είναι ένα υποκατάστατο για τις τρέχουσες συναλλαγές της με τους 500 εκατομμύρια ανθρώπους στην ενιαία αγορά της ΕΕ. Κατηγόρησε την εκστρατεία ενημέρωσης για το Brexit λέγοντας ότι είπε ψέμματα στον κόσμο για τις πραγματικές συνέπειες που θα είχε στη ζωή τους. Το οικονομικό κόστος είναι τεράστιο και εμείς δεν πρόκειται να ψηφίσουμε κάτι που δεν θα προστατεύει τα εμπορικά προνόμια που είχαμε ως μέλος της ΕΕ.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η ενημέρωση από τον Jakub Kalensky, στέλεχος της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, και αναπληρωτής επικεφαλής της Task Force για την καταπολέμηση της ρωσικής προπαγάνδας και με ποιους τρόπους επιτυγχάνεται η παραπληροφόρηση.

Με πολλές και διαφορετικές πολιτικές απόψεις οι ευρωβουλευτές παρουσίασαν και υποστήριξαν με σθένος τις θέσεις τους. Η αλήθεια είναι ότι το BREXIT έχει διχάσει το βρετανικό λαό μιας και κατά τη διάρκεια του δημοψηφίσματος τους υπόσχονταν την ομαλή μετάβαση της εξόδου από την ΕΕ. Κανείς ακόμη και τώρα δεν γνωρίζει τις πραγματικές συνέπειες που θα έχει αυτή η έξοδος μιας και οι συμφωνίες μεταξύ των χωρών της ΕΕ είναι πολλές και οι επιπτώσεις στη ζωή των βρετανών, των βόρειο Ιρλανδών και των Σκωτσέζων τεράστιες.

Η συνάντηση και συζήτηση με τους ευρωβουλευτές έγινε στο πλαίσιο ειδικού σεμιναρίου που συνδιοργανώθηκε από την Ένωση Ευρωπαίων Δημοσιογράφων και την Υπηρεσία Τύπου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.

Το διήμερο σεμινάριο είχε  σκοπό τη συνάντηση και ενημέρωση των δημοσιογράφων με αξιωματούχους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Το πολύ καλό πρόγραμμα έδωσε τη δυνατότητα και στις δυο πλευρές να ανταλλάξουν απόψεις όχι μόνο για το μέλλον της Ευρώπης και την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ αλλά και για την παραπληροφόρηση και την προπαγάνδα ως νέες απειλές για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης.