Οι Ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας για τις καταστροφικές ζημιές στη Σαμοθράκη

0
171
Ερώτηση των Ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας για τις καταστροφικές ζημιές στη Σαμοθράκη – Διερευνούν επείγουσες δράσεις για χρηματοδότηση του νησιού από την Ε.Ε.

Επείγουσες δράσεις για χρηματοδότηση στη Σαμοθράκη διερευνούν οι ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης, κυρία Μαρία Σπυράκη, κυρία Ελίζα Βόζεμπεργκ – Βρυωνίδη, κ. Γιώργος Κύρτσος και κ. Θοδωρής Ζαγοράκης, με ερώτηση που κατέθεσαν προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Δεδομένου ότι η Σαμοθράκη έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από το βράδυ της Δευτέρας, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων που έπληξαν το νησί, οι ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ζητούν να μάθουν κατά πόσο μπορεί η ελληνική Κυβέρνηση να αιτηθεί για τη Σαμοθράκη ενίσχυση από το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ε.Ε., λόγω της συνθήκης νησιωτικότητας. Σε διαφορετική περίπτωση, για να μπορεί η Σαμοθράκη να λάβει ενίσχυση από το Ταμείο Αλληλεγγύης, θα πρέπει οι καταστροφές στο νησί να ανέρχονται στο 1,5% του Α.Ε.Π. της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Παράλληλα, δεδομένου ότι μεγάλο μέρος των δικτύων και των βασικών υποδομών του νησιού έχει καταστραφεί, οι ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ρωτούν την Κομισιόν ποια άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορούν να ενεργοποιηθούν για την αποκατάσταση των ζημιών σε δίκτυα και αγροτικές καλλιέργειες, αλλά και για την ενίσχυση των υποδομών πρόληψης.

Ολόκληρη η ερώτηση των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας έχει ως εξής:

«Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει κηρυχθεί η Σαμοθράκη λόγω έντονων καιρικών φαινομένων που έπληξαν το νησί από το βράδυ της Δευτέρας. Λόγω ισχυρής βροχόπτωσης σχηματίστηκαν χείμαρροι μεγάλης εντάσεως, οι οποίοι οδήγησαν στην προσωρινή διακοπή των τηλεπικοινωνιών καθώς και στην καταστροφή υποδομών, όπως για παράδειγμα η κατάρρευση της γέφυρας στο 5ο χλμ. Καμαριώτισσας -Λακκώματος, αλλά και η αποκοπή του νοτίου τμήματος του νησιού από το υπόλοιπο οδικό δίκτυο.

Η πλήρης καταγραφή της καταστροφής τόσο στις υποδομές, όσο και την συνολική οικονομία του ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί, ενώ διατυπώνονται σαφείς ανάγκες ενίσχυσης της αντιπλημμυρικής προστασίας του, αλλά και την θωράκιση του ώστε να αποφευχθούν αντίστοιχα φαινόμενα στο μέλλον.

Έχοντας υπόψη τα παραπάνω, ερωτάται η Επιτροπή:

1. Παρότι η Σαμοθράκη ανήκει διοικητικά στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης , θα μπορούσε ως νησί να αιτηθεί ενίσχυση από το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ε.Ε. λόγω της συνθήκης νησιωτικότητας;

2. Ποια άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία διαθέτει η Ε.Ε. για έργα αποκατάστασης των ζημιών σε δίκτυα και αγροτικές καλλιέργειες αλλά και την ενίσχυση των υποδομών πρόληψης;».