Μιλτιάδης Κύρκος: «Ο Ερντογάν είναι απρόβλεπτος» …(ΒΙΝΤΕΟσυνέντευξη)

0
105

Ο ευρωβουλευτής του ποταμιού Μιλτιάδης Κύρκος μας μίλησε στο Στρασβούργο για τους έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνται στις φυλακές της Τουρκίας και απάντησε στην ερώτηση μας για τον αν χειρίστηκε η κυβέρνηση σωστά το θέμα.

 

 

«Όπως είδαμε ένα θέμα ρουτίνας απέκτησε διαστάσεις που δεν έπρεπε. Οπότε οποιαδήποτε αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης θα ερχόταν αντιμέτωπη με μία κατεύθυνση που παράγεται -μου φαίνεται- από την εσωτερική κατάσταση της Τουρκίας. Η Τουρκία προχωράει σε εκλογές σύντομα ή τουλάχιστον το 2019 οπότε όλα τα κόμματα βρίσκονται σε ανταγωνισμό υπό το Εθνικιστικό.

Ο Ερντογάν βρίσκεται κατηγορούμενος σχετικά με την Ελλάδα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Όταν είχε έρθει στην Ελλάδα δεν είχε θέσει θέμα για γκρίζες ζώνες κλπ.  Όταν επέστρεψε στην Τουρκία είδε ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης το είχαν θέσει στο τραπέζι και μάλιστα τον κατηγορούσαν για προδοσία. Δεν πιστεύω πως είναι στην πολιτική του ίδιου του Ερντογάν αλλά μην ξεχνάμε πως είναι απρόβλεπτος και δεν ξέρουμε ποτέ αν χρειαστεί, στο εσωτερικό μέτωπο, πάλι ένα επιπλέον ποσοστό από που θα το αντλήσει. Και γι’ αυτό πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί και με μεγάλη ψυχραιμία.

Δεν συμφωνώ με τις μεγάλες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας που από ότι άκουσα ενώνουν το σκοπιανό μαζί με τα ελληνοτουρκικά. Το γνωστό τουρλού της Ελλάδος που ποτέ δε δίνει λύσεις. Ψυχραιμία. Τα παιδιά πρέπει να γυρίσουν πίσω να δικαστούν για λάθος είσοδο σε ξένη χώρα που είναι ένα πλημμέλημα. Και μετά να μπορέσουμε να δούμε τα σημαντικότερα που είναι η συνεργασία που έχουμε με την Τουρκία στο προσφυγικό, οι σχέσεις Τουρκίας με την ευρωπαϊκή ένωση που περνάνε μέσα και από μας που είναι πάρα πολύ σημαντικό. Δεν πρέπει να τα θυσιάζουμε στο βωμό του εσωτερικού παιχνιδιού της Τουρκίας και  δικών μας αναζητήσεων.

Η κατάσταση εκτροχιάστηκε επειδή ήταν επιλογή της Τουρκίας αυτή τη στιγμή να δείξει ένα πιο σκληρό πρόσωπο στους αντιπάλους της κυβέρνησης στο εσωτερικό της χώρας.  Άρα η κυβέρνηση (ελληνική) έπιασε μία καυτή πατάτα που υπό κανονικές συνθήκες είναι κάτι που συμβαίνει πάρα πολύ συχνά.»

Σχετικά με την δήλωση της κυρίας Μέρκελ η οποία λέει χαρακτηριστικά ότι «χαίρομαι πολύ που ελέγξει προσέχει πάρα πολλές επαφές με την Τουρκία, και αν είναι φορτισμένες με ένταση» ο ευρωβουλευτής απάντησε:

«Αυτό που είπε η κυρία Μέρκελ είναι ακριβώς ότι με την Τουρκία πρέπει να βρισκόμαστε σε έναν διάλογο. Ότι ο μόνος τρόπος γεφύρωσης των οποιοδήποτε διαφόρων είναι ο διάλογος και γι’ αυτό που σας είπα ότι οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ένωση περνάνε μέσα από την Ελλάδα. Η Ελλάδα το ξέρει πάρα πολύ καλά αυτό και είναι από τις  χώρες οι οποίες κυρίως θέτουν το θέμα της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας. Όχι για δώρο προς τον Ερντογάν αλλά για τις καλύτερες σχέσεις που μας βοηθάνε μας πάρα πολύ.»

Για τους δημοσιογράφους που δολοφονούνται κατά τη διάρκεια της ερευνητικής δημοσιογραφίας που ασκούν είπε:

«Μην ξεγελιόμαστε. Το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο δεν μπορεί να προστατεύσει το δημοσιογράφο. Μπορεί όμως να τραβήξει την προσοχή στο θέμα που είναι η προστασία των δημοσιογράφων όταν κάνουν το καθήκον τους. Και το καθήκον του σωστού δημοσιογράφου είναι με στοιχεία να προσπαθεί να στοιχειοθετεί,  να στηρίζει το άρθρο του, τις προτάσεις του, τις απόψεις του. Αυτό είναι κάτι παρά πολύ σημαντικό και το νομοθετικό πλαίσιο στα κράτη μέλη το εξασφαλίζουν. Όμως αυτό που εμείς θα εκφράσουμε ως αγωνία είναι πρώτον μήπως υπάρχουν κρατικές επεμβάσεις που εμποδίζουν τους θεσμούς να λειτουργήσουν όσο αυστηρά θα έπρεπε. Δεύτερον μήπως όντως υπάρχουν τρύπες μέσα στο νομοθετικό πλαίσιο οι οποίες θα πρέπει καλυφθούν;

Η Ευρώπη είναι από πλευράς προστασίας των δικαιωμάτων των πολιτών και των δημοσιογράφων κορυφαία από όλες τις χώρες του κόσμου. Αυτό όμως πρέπει να το κρατήσουμε ως κόρην οφθαλμού. Πρέπει να εξασφαλίσουμε στη σωστή δημοσιογραφία ότι θα έχει όλα τα μέσα στη διάθεση της να πάει όσο βαθιά χρειάζεται. Είναι τα Παναμά papers, είναι οι φορολογικοί παράδεισοι, είναι οι υποθέσεις διαφθοράς, είναι η διαπλοκή πολιτικού χρήματος και επιχειρηματικού είναι πάρα πολλά.

Οι δημοσιογράφοι πρέπει να κάνουν πάρα πολύ καλά τη δουλειά τους και να έχουν όλα τα εργαλεία στη διάθεσή τους.»

Σύμφωνα με το τελευταίο ευρωβαρόμετρο όλο και περισσότεροι ευρωπαίοι πολίτες εκφράζουν την ανησυχία τους, δεν αισθάνονται ασφάλεια μέσα στην Ευρώπη και αμφισβητούν το οικοδόμημα της ΕΕ. Επίσης νοιώθουν ότι υπάρχει έλλειμμα ενημέρωσης από τα όργανα προς τους πολίτες.

«Θέσατε δύο πολύ σημαντικά θέματα. Πρώτον είναι  να νιώθουν οι πολίτες οτι οι πολιτικές της ένωσης αφορούν τη ζωή τους, τα συμφέροντά τους και το δεύτερο αν το έργο της ένωσης φτάνει και στον τελευταίο πολίτη.

Στο δεύτερο να σας πω κατηγορηματικά όχι. Ο τρόπος που η κομισιόν και το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο προβάλλει το πολύ σημαντικό έργο που γίνεται στο Στρασβούργο και στις Βρυξέλλες  είναι λιγότερος από ότι θα έπρεπε. Γιατί οτιδήποτε γίνεται που αφορά στην ζωή των κατοίκων της ευρωπαϊκής ένωσης περνάει μέσα από το κοινοβούλιο και μέσα από την κομισιόν και το συμβούλιο. Όλα τα καλά που έχουμε στην καθημερινότητά μας παράγονται εδώ. Η προστασία του περιβάλλοντος, η προστασία των πολιτών, η προστασία των δικαιωμάτων εργαζόμενων ομάδων. Τα πάντα περνάνε από δω. Θα έπρεπε α ο πολίτης να μη βλέπει απλά μία πινακίδα παντού ότι αυτά γίνονται με λεφτά της ευρωπαϊκής ένωσης. Το έχει συνηθίσει, θεωρείται υποχρέωση της ένωσης να κάνει τα έργα. Αν λείψουν τα έργα τότε θα δει τι θα πει ζωή χωρίς την ένωση.

Αλλά παρόλα αυτά δεν πρέπει να μένουμε μόνο στις υποδομές. Πρέπει να πηγαίνουμε και πιο βαθιά. Όλο το νομοθετικό έργο της ένωσης είναι πολύτιμο. Τώρα αν η Ευρώπη έχει πολιτικές που αγγίζουν αυτό είναι δουλειά των πολιτικών ομάδων. Εμείς αυτό το κοινοβούλιο, που είσαστε εδώ σ’ αυτή τη σύνοδο θα μιλήσουμε για το πενταετές δημοσιονομικό πλαίσιο. Τι θα κάνουμε τα ευρωπαϊκά χρήματα;

Εμείς ως σοσιαλιστές έχουμε θέσει ως προτεραιότητα τον Κοινωνικός πυλώνα: προστασία των νέων, εργασία, προστασία των παιδιών,  ακύρωση των φορολογικών παραδείσων, φόρος στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές δηλαδή τα χρήματα τα οποία παράγονται μέσα από τα χρηματιστήρια πρέπει να φορολογούνται γιατί είναι κέρδη, έλεγχος των εταιρειών να δηλώνουν ανοιχτά και καθαρά που παράγεται κέρδος σε κάθε χώρα για να μπορεί να φορολογείται εκεί όπου παράγεται και όχι σε εξωχώριους παραδείσους. Ο πλούτος θα φορολογείται εκεί που παράγεται. Αυτά είναι τα ζητήματα που εμείς ως ομάδα σοσιαλιστών και δημοκρατών θέτουμε στο νέο πολυετές πλαίσιο. Και να μην αφήσουμε τα ταμεία συνοχής. Δεν δεχόμαστε καμία περικοπή -εμείς παλεύουμε και για αύξηση – των ταμείων που βοηθάνε τις πιο φτωχές περιοχές της ένωσης ώστε να μπορέσουν να συμβαδίζουν με τον κεντρικό πυρήνα της ένωσης.

Αυτά μόνο η Ευρώπη μπορεί να τα προσφέρει. Όταν λοιπόν το κοινοβούλιο με την επιτροπή προϋπολογισμού προτείνει αύξηση του κοινωνικού προϋπολογισμού από 1% σε 1,3% του πλούτου που παράγεται στην ένωση είναι πάρα πολύ σημαντικό. Διότι δεν μπορεί να έχουμε Ευρωπαϊκές πολιτικές αν δεν έχουμε μεγαλύτερο προϋπολογισμό.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν πάνω από 20% ομοσπονδιακό προϋπολογισμό. Εμείς έχουμε μια διαφορετική οπτική.  Φοβόμαστε τις ομοσπονδίες, φοβόμαστε τις ενσωματώσεις. Αναγκαστικά εκεί θα πάμε αλλιώς θα καταρρεύσουμε. Γιατί έχεις Ηνωμένες Πολιτείες, Ρωσία, Κίνα, που είναι ομοσπονδιακές στην ουσία χώρες. Αλλά εμείς είμαστε ακόμα μακριά.

Οι ευρωπαίοι πολίτες φοβούνται. Και καλά κάνουν. Η ευρωπαϊκή ένωση πρέπει να αποδείξει ότι οι πολιτικές αγγίζουν και τον πολίτη και μετά να του ζητήσει εκχώρηση περισσότερων αρμοδιοτήτων

Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης είναι η μόνη λύση για την παγκοσμιοποίηση. Η ταυτότητα της κάθε πολιτείας προστατεύεται απόλυτα και με τον καλύτερο τρόπο.»

Μήνυμα προς τους νέους ενόψει και των ευρωεκλογών του 2019. Πιο είναι το μέλλον τους μέσα στην Ευρώπη;

«Δυστυχώς τα παιδιά στην Ελλάδα και οι νέοι ψηφοφόροι αντιμετωπίζουν τόσο έντονα το φάσμα της ανεργίας, πολλοί από αυτούς θα μετακινηθούν και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, και θα ψάχνουν δουλειές των 300 ευρώ των 4ωρών αν τις βρίσκουν κι αυτές. Σ’ αυτό είναι δύσκολο να ξεπεράσω αυτό το μεγάλο πρόβλημα και να τους πω, εμείς το δημιουργούμε αυτό το πρόβλημα. 40 χρόνια που αναπτυσσόμασταν με δανεικά το δικό σας μέλλον υποθηκεύαμε. Τώρα είναι η ώρα που πληρώνεται τις αμαρτίες μας. Όταν όμως 20 και 30 χρόνια πριν κάποιοι το έλεγαν όλο το ελληνικό πολιτικό σύστημα σφύριζε αδιάφορα.

Δυστυχώς αυτά τα παιδιά τα θύματα της κρίσης είναι αυτά τα οποία πρέπει να δείξουν και τον άλλο δρόμο. Ο οποίος άλλος δρόμος είναι να απαιτήσουν αφαίρεση όλων των εμποδίων στην επιχειρηματικότητα στήριξη των νέων για καινούργιες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, star ups. Μόνο παράγοντας πλούτο θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε  καινούργιες θέσεις εργασίας και να δώσουμε ένα μέλλον σε αυτά τα παιδιά.

Η ευρωπαϊκή ένωση έχει τα προγράμματα για την ανεργία αλλά ας μην ξεχνάτε ότι είναι εθνική αρμοδιότητα το πως τα χειρίζεσαι. Εμείς στην Ελλάδα μπορεί να τα δίνουμε για τετράμηνα stage πρακτική άσκηση δηλαδή φιλοδώρημα. Δε γεννάνε θέσεις εργασίας. Απαιτούμε αυτά τα χρήματα της ευρωπαϊκής ένωσης να πηγαίνουν στο σκοπό για τον οποίο δίνονται και όχι να γίνονται stage τρίμηνα η τετράμηνά και με τον τρόπο αυτό να μειώνουν τους δείκτες της ανεργίας των νέων.»