Καλύτερη ενεργειακή απόδοση κτιρίων… (ΒΙΝΤΕΟ)

0
311

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έθεσε νέους στόχους για τα κράτη μέλη, προκειμένου να διασφαλίσει ότι τα κτίρια στην ΕΕ θα γίνουν ενεργειακώς αποδοτικά. Οι χώρες θα ενθαρρύνονται να αναπαράγουν τις πρωτοποριακές εμπειρίες των σπιτιών με χαμηλή κατανάλωση ενέργειας που έχουν δοκιμαστεί, μεταξύ άλλων, στη Γερμανία ή τη Δανία.

 

____________________

Τα βίντεο του europarlTV προβάλλονται από το eurozoi.gr κατόπιν της από 16/2/2011 σχετικής συμφωνίας μεταξύ European Parliament web TV –  Eurozoi.gr και Argonafplia.gr.

Απομαγνητοφώνηση:
Αυτή είναι μια πρωτοπόρα γειτονιά στη Γερμανία: ηλιακά πάνελ, πράσινες στέγες, πεζοδρομημένοι δρόμοι για παιδιά και σπίτια με χαμηλή κατανάλωση ενέργειας. Χτισμένη στις αρχές του αιώνα, η οικολογική συνοικία Vauban φιλοξενεί σήμερα περίπου 6.000 κατοίκους.

Η Astrid Mayer μένει σε ένα από τα 48 κτίρια με πλεόνασμα ενέργειας στην περιοχή. Αυτό το σπίτι έχει χτιστεί με τρόπο ώστε να διατηρεί τη θερμότητα. Από τη στιγμή που υπάρχει θερμότητα στο σπίτι, δεν τη χάνουμε, καθώς έχουμε τριπλά τζάμια και 40 cm μόνωση. Επομένως η θερμότητα δεν μπορεί να βγει. Αυτά τα σπίτια παράγουν περισσότερη ενέργεια από όση καταναλώνουν. Μια υποδειγματική περίπτωση που η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ήθελε να δει να αναπτύσσεται και αλλού.

Τα κτίρια είναι υπεύθυνα για το 40% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας της Ευρώπης. Ένα ποσοστό 75% των κτιρίων θεωρούνται ενεργειακώς μη αποδοτικά. Για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος, η νέα τοποθεσία θα ενθαρρύνει την ανακαίνιση των υπαρχόντων κτιρίων, προωθώντας τη χρήση έξυπνων τεχνολογιών, όπως είναι η αυτοματοποίηση και τα συστήματα ελέγχου που θα επιτρέψουν την αποδοτική λειτουργία των κτιρίων. Στην Κοπεγχάγη, αυτή η πολυκατοικία που κατασκευάστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα μόλις ανακαινίστηκε. Με μόνωση στους εξωτερικούς τοίχους, νέα παράθυρα και ένα αποδοτικό σύστημα εξαερισμού: πλέον καταναλώνει τέσσερις φορές λιγότερη ενέργεια. Πιστεύω πως αποτελεί ένα πολύ καλό παράδειγμα. Ανακαινίζουμε τα σπίτια και τα διαμερίσματά μας στη Δανία για δεκαετίες, επειδή πρέπει να μειώσουμε την ενέργεια που καταναλώνουμε. Όλες οι μεγάλες ανακαινίσεις και τα νέα κτίρια θα πρέπει να ενσωματώνουν σταθμούς επαναφόρτισης για ηλεκτρικά οχήματα. Η αξιολόγηση ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων θα τυποποιηθεί σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό θα συμβάλει στη βελτιστοποίηση των επιπέδων κατανάλωσης ενέργειας. Τώρα, έχουμε δώσει στα κράτη μέλη τα εργαλεία με τα οποία θα κάνουν τα διαμερίσματα και τα σπίτια τους ενεργειακώς πιο αποδοτικά στο μέλλον.