Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών: «Τέρμα στην εποχή των κλουβιών»

0
87

Το Κολλέγιο των Επιτρόπων αποφάσισε να καταχωρίσει την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών με τίτλο «Τέρμα στην εποχή των κλουβιών».

Οι δηλωθέντες στόχοι της προτεινόμενης πρωτοβουλίας πολιτών είναι να τεθεί τέρμα στην «απάνθρωπη μεταχείριση των αγροτικών ζώων» που εκτρέφονται σε κλουβιάΟι διοργανωτές ζητούν από την Επιτροπή να προτείνει νομοθεσία που να απαγορεύει τη χρήση: κλουβιών για ωοπαραγωγούς όρνιθες, κουνέλια, πουλάδες, κρεατοπαραγωγικές όρνιθες αναπαραγωγής, ωοπαραγωγούς όρνιθες αναπαραγωγής, ορτύκια, πάπιες και χήνες· κλουβιών τοκετού για χοιρομητέρες· χώρων σταυλισμού χοιρομητέρων και ατομικών κελιών εκτροφής μοσχαριών, στις περιπτώσεις όπου δεν έχουν ήδη απαγορευθεί.

Η απόφαση της Επιτροπής να καταχωρίσει την πρωτοβουλία αφορά μόνο το νομικά παραδεκτό της πρότασης. Κατά το παρόν στάδιο, η Επιτροπή δεν αναλύει την ουσία της πρότασης.

Η καταχώριση της πρωτοβουλίας αυτής θα πραγματοποιηθεί στις 11 Σεπτεμβρίου 2018, ημερομηνία από την οποία θα ξεκινήσει η δωδεκάμηνη διαδικασία συγκέντρωσης υπογραφών υποστήριξης από τους διοργανωτές της. Εάν η πρωτοβουλία συγκεντρώσει, μέσα σε ένα έτος, ένα εκατομμύριο δηλώσεις υποστήριξης από τουλάχιστον επτά διαφορετικά κράτη μέλη, η Επιτροπή θα πρέπει να αντιδράσει εντός τριών μηνών. Η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει είτε να δώσει συνέχεια στο αίτημα είτε όχι. Και στις δύο περιπτώσεις, θα πρέπει να αιτιολογήσει το σκεπτικό της.

Ιστορικό

Οι Ευρωπαϊκές Πρωτοβουλίες Πολιτών θεσπίστηκαν με τη Συνθήκη της Λισαβόνας και δρομολογήθηκαν ως ένα εργαλείο μέσω του οποίου οι πολίτες θα μπορούν να συμβάλλουν στη διαμόρφωση της ατζέντας της ΕΕ. Εγκαινιάστηκαν τον Απρίλιο του 2012, όταν άρχισε να ισχύει ο κανονισμός για την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών, ο οποίος θέτει σε εφαρμογή τις διατάξεις της Συνθήκης.

Αφού καταχωριστεί επίσημα, μια Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών επιτρέπει σε ένα εκατομμύριο πολίτες από τουλάχιστον το ένα τέταρτο των κρατών μελών της ΕΕ να ζητήσουν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υποβάλει πρόταση για νομική πράξη σε τομείς στους οποίους έχει τη σχετική αρμοδιότητα.

Σύμφωνα με τις προϋποθέσεις για το παραδεκτό μιας πρωτοβουλίας, όπως προβλέπονται στον κανονισμό για την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών, η προτεινόμενη δράση δεν πρέπει να ευρίσκεται καταφανώς εκτός του πλαισίου των αρμοδιοτήτων της Επιτροπής να υποβάλει πρόταση για την έκδοση νομικής πράξης, δεν πρέπει να είναι κατάφωρα καταχρηστική, επιπόλαιη ή κακόβουλη ούτε να αντίκειται προφανώς στις αξίες της Ένωσης.