Η Μεσόγειος πιο θανατηφόρα από ποτέ, σύμφωνα με νέα έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας

0
61
24 November 2016. 146 people rescued by MOAS (the Migrant Offshore Aid Station) on 24 November 2016 in the Mediterranean Sea. They were disembarked in Pozzallo on the 27th November.

Τρία χρόνια μετά τις σοκαριστικές εικόνες του άψυχου σώματος του μικρού Σύρου Alan Kurdi σε τουρκική παραλία, νέα έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες δείχνει ότι το πέρασμα από τη Μεσόγειο Θάλασσα έχει γίνει ακόμα πιο θανατηφόρο.

Σύμφωνα με τη νέα έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας Desperate Journeys, περισσότεροι από 1.600 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ή αγνοούνται στην προσπάθειά τους να φτάσουν στην Ευρώπη μέχρι στιγμής φέτος.

Η έκθεση δείχνει ότι ενώ ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που φτάνουν στην Ευρώπη έχει μειωθεί, ο αριθμός των θανάτων έχει αυξηθεί δραματικά, ιδίως όσον αφορά το πέρασμα από τη Μεσόγειο Θάλασσα. Το διάστημα Ιανουαρίου-Ιουλίου 2018,  για κάθε 18 ανθρώπους που διέσχισαν την Κεντρική Μεσόγειο προς την Ευρώπη, ένα άτομο έχασε τη ζωή του ή αγνοείται, σε σύγκριση με έναν θάνατο ανά 42 ανθρώπους για την ίδια περίοδο το 2017.

«Για μια ακόμη φορά αυτή η έκθεση επιβεβαιώνει ότι η Μεσόγειος αποτελεί ένα από τα πιο θανατηφόρα θαλάσσια περάσματα παγκοσμίως», δήλωσε η Διευθύντρια του Γραφείου Ευρώπης της Ύπατης Αρμοστείας, Pascale Moreau. «Με τον αριθμό των ανθρώπων που φτάνουν στις ευρωπαϊκές ακτές να μειώνεται, το ζήτημα δεν είναι πλέον εάν η Ευρώπη μπορεί να διαχειριστεί τους αριθμούς, αλλά εάν η Ευρώπη μπορεί να επιδείξει την ανθρωπιά να σώζει ζωές».

Τους τελευταίους μήνες, η Ύπατη Αρμοστεία και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης έχουν απευθύνει έκκληση για μια προβλέψιμη, περιφερειακή προσέγγιση για τη διάσωση και την αποβίβαση ανθρώπων που βρίσκονται σε κίνδυνο στη Μεσόγειο Θάλασσα.

Η Ύπατη Αρμοστεία καλεί επίσης την Ευρώπη να ενισχύσει την πρόσβαση σε ασφαλείς και νόμιμες οδούς για τους πρόσφυγες, όπως για παράδειγμα να αυξήσει τις θέσεις επανεγκατάστασης και να απομακρύνει τα εμπόδια για οικογενειακή επανένωση – έτσι θα βοηθήσει στην παροχή εναλλακτικών σε ταξίδια που μπορεί να αποβούν μοιραία.

Η έκθεση υπογραμμίζει επίσης τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες ενώ ταξιδεύουν κατά μήκος χερσαίων συνόρων προς ή μέσα στην ίδια την Ευρώπη. Τονίζοντας ότι κάποιες χώρες έχουν πάρει μέτρα για να εμποδίζουν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες να έχουν πρόσβαση στην επικράτειά τους, η έκθεση καλεί τα Κράτη να δίνουν σε όσους αναζητούν διεθνή προστασία άμεσα διαθέσιμη πρόσβαση στις διαδικασίες ασύλου. Απευθύνει επίσης έκκληση στα Κράτη να ενισχύσουν τους μηχανισμούς προστασίας των παιδιών που ταξιδεύουν μόνα και αναζητούν άσυλο.

Ο γνωστός συγγραφέας και Πρεσβευτής Καλής Θέλησης της Ύπατης Αρμοστείας, Khaled Hosseini, εξέδωσε ένα νέο εικονογραφημένο βιβλίο, με αφορμή τα τρία χρόνια από το θάνατο του Alan Kurdi. Το βιβλίο ‘Sea Prayer’ είναι αφιερωμένο στους χιλιάδες πρόσφυγες που χάθηκαν στον κόσμο στην προσπάθειά τους να ξεφύγουν από πολέμους, βία και διώξεις.

«Όταν είδα αυτές τις συγκλονιστικές εικόνες με το άψυχο κορμί του Alan Kurdi, η καρδιά μου έγινε κομμάτια», δήλωσε ο Khaled Hosseini. «Κι όμως, τρία χρόνια μετά και παρόλο που χιλιάδες ακόμα άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους στη θάλασσα, η συλλογική μας μνήμη και η πρόθεση να κάνουμε τα πράγματα επειγόντως καλύτερα δείχνει να έχει ξεθωριάσει».

Τον Ιούνιο και τον Ιούλιο φέτος, ο Khaled Hosseini επισκέφτηκε τον Λίβανο και την Ιταλία και είδε τις καταστροφικές συνέπειες στις οικογένειες που είχαν χάσει συγγενείς στην προσπάθειά τους να φτάσουν στην Ευρώπη.

«Στη Σικελία, επισκέφτηκα ένα μοναχικό, παρατημένο νεκροταφείο γεμάτο με ανώνυμους τάφους ανθρώπων – μεταξύ των οποίων και πολλά παιδιά – που πνίγηκαν σε ταξίδια όπως αυτό του μικρού Alan τα τελευταία χρόνια», είπε ο Khaled Hosseini. «Κάθε ένας από αυτούς τους ανθρώπους δεν είναι σήμερα παρά ένας αριθμός, ένας κωδικός πάνω σε έναν τάφο, όμως ήταν όλοι τους άντρες, γυναίκες και παιδιά που τόλμησαν να ονειρευτούν ένα πιο φωτεινό μέλλον. Τρία χρόνια μετά το θάνατο του Alan, είναι καιρός να κάνουμε όλοι μαζί περισσότερα για να αποτρέψουμε μελλοντικές τραγωδίες και να πούμε στους φίλους, τις οικογένειες, τις κοινότητες και τις κυβερνήσεις μας ότι είμαστε μαζί με τους πρόσφυγες».

Η πλήρης έκθεση είναι διαθέσιμη εδώ: http://www.unhcr.org/desperatejourneys.


Βασικά στατιστικά στοιχεία

  • Κατά μήκος της οδού της Κεντρικής Μεσογείου, συνέβησαν μέχρι στιγμής φέτος δέκα περιστατικά που είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο 50 ή και περισσότερων ανθρώπων. Τα περισσότερα είχαν σαν σημείο εκκίνησης τη Λιβύη. Επτά από αυτά συνέβησαν από τον Ιούνιο και μετά.
  • Κατά μήκος της θαλάσσια οδού από τη Βόρειο Αφρική στην Ισπανία, έχουν ήδη χαθεί περισσότεροι από 300 άνθρωποι μέχρι στιγμής φέτος. Πρόκειται για αξιοσημείωτη αύξηση σε σχέση με το 2017 όταν κατεγράφησαν 200 θάνατοι για ολόκληρο το έτος.
  • Τον Απρίλιο φέτος, όταν περισσότεροι από 1.200 άνθρωποι έφτασαν στην Ισπανία μέσω θαλάσσης, το ποσοστό των θανάτων αυξήθηκε σημαντικά, με έναν στους 14 ανθρώπους να χάνει τη ζωή του σε αυτό το πέρασμα.
  • Περισσότεροι από 78 θάνατοι προσφύγων και μεταναστών έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής φέτος κατά μήκος χερσαίων διαδρομών στην Ευρώπη ή στα σύνορα της Ευρώπης, σε σύγκριση με 45 θανάτους την ίδια περίοδο πέρυσι.
PHOTOGRAPHER