Επίσκεψη στην Ελλάδα του κ. Jean-Yves Le Drian, Γάλλου Υπουργού Ευρώπης και Εξωτερικών Υποθέσεων

0
114

Ο κ. Jean-Yves Le Drian, Γάλλος Υπουργός Ευρώπης και Εξωτερικών Υποθέσεων βρίσκεται σε επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα την Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2018.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αθήνα, ο κ. Jean-Yves Le Drian θα γίνει δεκτός από τον Έλληνα Πρωθυπουργό, κ. Αλέξη Τσίπρα και θα έχει συνομιλίες με τον Έλληνα ομόλογό του, κ. Νίκο Κοτζιά, Υπουργό Εξωτερικών. Μετά την συνάντηση θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας και κοινή συνέντευξη τύπου.

Ο κ. Le Drian θα συζητήσει με τις Αρχές ενός εταίρου φίλου της Γαλλίας τα μεγάλα θέματα που απασχολούν την ευρωπαϊκή επικαιρότητα και τα σχέδια που αναπτύσσουμε υπέρ μιας Ευρώπης κυρίαρχης, ενωμένης και δημοκρατικής. Με αυτό το πνεύμα, ο Υπουργός θα εξετάσει τις ενδεχόμενες πρωτοβουλίες για την εφαρμογή των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου των 28 και 29 Ιουνίου με στόχο τη δημιουργία μιας αληθινά ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής, αποτελεσματικής, υπεύθυνης και αλληλέγγυας. Θα αναφερθεί επίσης στην εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης η οποία θα οδηγήσει στην συμπλήρωση της τραπεζικής ένωσης, στη μεταρρύθμιση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, στη δημιουργία ενός προϋπολογισμού για την ευρωζώνη και τέλος, στην ενίσχυση της διακυβέρνησης με σκοπό την εξασφάλιση μιας αληθινά δημοκρατικής ευθύνης. Τα διεθνή θέματα θα βρεθούν επίσης στην ημερήσια διάταξη, ειδικότερα το θέμα της Συρίας και η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η επίσκεψη θα επιτρέψει συζητήσεις για την εμβάθυνση των διμερών σχέσεών μας με την Ελλάδα σε όλους τους τομείς, ιδιαίτερα στον τομέα της άμυνας, με βάση τον οδικό χάρτη της ελληνογαλλικής στρατηγικής συνεργασίας του 2016.

Στην Αθήνα, ο Γάλλος Υπουργός θα χαιρετήσει τη σύναψη μιας ιστορικής συμφωνίας, τον Ιούνιο, μεταξύ Αθηνών και Σκοπίων πάνω στο θέμα της ονομασίας, και θα κάνει έκκληση για την σύντομη κύρωσή της. Θα διαβεβαιώσει τους συνομιλητές του, την ώρα που η Ελλάδα εξέρχεται από το τρίτο πρόγραμμα χρηματοδοτικής συνδρομής, ότι η Γαλλία παραμένει στο πλευρό της με σκοπό την εξασφάλιση μιας βιώσιμης εξόδου από την κρίση, στη βάση των συμπερασμάτων του Γιούρογκρουπ του Ιουνίου, και την συνέχιση των μεταρρυθμίσεων,

Στη συνέχεια, ο κ. Le Drian θα ταξιδέψει στην Κύπρο.