Ευρωπαϊκή Εκδήλωση Νεολαίας 2020: η επιρροή της φωνής των νέων στην ευρωπαϊκή πολιτική

0
161

Η Ευρωπαϊκή Εκδήλωση Νεολαίας γίνεται ονλάιν για να φέρει σε επαφή νέους και υψηλού επιπέδου πολιτικούς, ειδικούς και “influencers” για να συζητήσουν τον ρόλο της ΕΕ στην κρίση του COVID19.

Ύστερα από την αναβολή του EYE 2020 λόγω της πανδημίας, η online Ευρωπαϊκή Εκδήλωση Νεολαίας (EYE online), μεταβαίνει στην τελική της φάση και δίνει τη δυνατότητα σε νέους από όλη την Ευρώπη, και πέραν αυτής, να συναντηθούν εικονικά και να ανταλλάξουν απόψεις με ειδικούς, φορείς λήψης αποφάσεων, ακτιβιστές και “influencers”. Θα τεθούν επί τάπητος οι ανησυχίες των νέων και ο ρόλος της ΕΕ στο πλαίσιο της κρίσης του COVID-19, ως μέρος της καμπάνιας #ΕυρωπαίοιΕναντίονCovid19.

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας, οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να συζητήσουν με υψηλού επιπέδου ομιλητές όπως ο πρόεδρος του ΕΚ Sassoli, οι αντιπρόεδροι Katarina Barley και Otmar Karas, η πρόεδρος της ΕΚΤ Christine Lagarde, και αρκετοί Επίτροποι και ευρωβουλευτές.

Ο πρόεδρος του ΕΚ David Sassoli, ο οποίος θα κηρύξει τη λήξη των εργασιών του ΕΥΕ2020 την Παρασκευή 29 Μαΐου, δήλωσε: “Δίνουμε μάχη για να βρίσκουμε ευκαιρίες ακόμα και σε δύσκολους καιρούς. Tο EYE online μεταφέρει την Ευρωπαϊκή Εκδήλωση Νεολαίας στο επόμενο επίπεδο, δίνοντας τη δυνατότητα σε ακόμα περισσότερους νέους από όλη την Ευρώπη και πέραν αυτής να συμμετέχουν στον δημοκρατικό διάλογο και να δώσουν φωνή στις ιδέες τους για το μέλλον της Ευρώπης. Το ΕΥΕ έχει γίνει ακόμα πιο προσιτό σε όλους και χωρίς αποκλεισμούς”.

Το πρόγραμμα του ΕΥΕ ξεκίνησε στις 7 Απριλίου αφού κατέστη σαφές ότι η εκδήλωση που λάμβανε χώρα ανά διετία στο Στρασβούργο δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί φέτος λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Η τελευταία εβδομάδα της εκδήλωσης, από τη Δευτέρα 25 μέχρι την Παρασκευή 29 Μαΐου, περιλαμβάνει αρκετές διαδραστικές συνεδριάσεις όπως, μεταξύ άλλων, μια συζήτηση με βασικούς διαμορφωτές της ευρωπαϊκής πολιτικής, κατανοώντας πώς είναι να είναι κανείς ευρωβουλευτής ή διερμηνέας και να συμμετέχει σε διάφορα πάνελ με ευρεία ποικιλία θεμάτων.

Ο πρόεδρος Sassoli θα συμμετάσχει στην τελευταία συνεδρίαση της εκδήλωσης με τίτλο “Στη θέση του προέδρου του ΕΚ”, όπου θα παρουσιάσει την καθημερινή του δουλειά, ιδίως σε αυτούς τους απαιτητικούς καιρούς, την απάντηση του ΕΚ στην κρίση του Covid-19 καθώς και τα επόμενα βήματα μετά την κρίση.

Οι αντιπρόεδροι του ΕΚ αρμόδιοι για την επικοινωνία, Katarina Barley και Othmar Karas, θα κηρύξουν την έναρξη της τελευταίας εβδομάδας τη Δευτέρα, απαντώντας σε ερωτήσεις από συμμετέχοντες για την απάντηση της ΕΕ στην κρίση.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκή Κεντρικής Τράπεζας, Christine Lagarde, βρίσκεται μεταξύ των προσκεκλημένων ομιλητών, για να συζητήσει την απάντηση της Ευρώπης στην πανδημία του κορονοϊού, και κυρίως πώς επηρεάζει τις ζωές των ανθρώπων, των επιχειρήσεων και των τραπεζών.

Οι συμμετέχοντες θα έχουν επίσης τη δυνατότητα να μοιραστούν τις απόψεις τους για το πώς οι νέοι μπορούν να συμβάλουν στη διαμόρφωση πολιτικών στη μετά Covid-19 εποχή χωρίς να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Άλλες συνεδριάσεις καλύπτουν τις επιπτώσεις του Covid-19 στην κινητικότητα των νέων και ειδικότερα στα προγράμματα Erasmus+ και Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης, την αγορά εργασίας, τις ανισότητες στον τομέα της υγείας και της υγειονομικής περίθαλψης, καθώς επίσης και την κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το κλίμα.

Το πλήρες πρόγραμμα και περισσότερες πληροφορίες για το ΕΥE
Η διαδικτυακή εκδήλωση αποσκοπεί στο να δώσει απαντήσεις στις προσδοκίες περισσότερων από 13.000 νέους οι οποίοι είχαν εγγραφεί για την εκδήλωση του Μαΐου, ενώ παράλληλα καθιστά δυνατή τη συμμετοχή σε ένα ευρύτερο κοινό. Τις έως τώρα δραστηριότητες έχουν παρακολουθήσει πάνω από 500.000 άτομα. Οι δραστηριότητες μεταδίδονται στη σελίδα του EYE στο Facebook.