Σύνοδος Κορυφής ΕΕ – Έκλεισε η συμφωνία για το Σχέδιο Ανάκαμψης (βίντεο)

0
195
Σύνοδος Κορυφής

Εγκρίθηκε πριν από λίγο η συμφωνία των 27 χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το ιστορικό σχέδιο με σκοπό την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας μετά το πλήγμα που δέχθηκε εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, δήλωσαν ευρωπαϊκές πηγές στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Οι ηγέτες των 27 κρατών μελών προηγουμένως κατέληξαν σε συμβιβασμό όσον αφορά τη σύνδεση μεταξύ της χορήγησης χρηματοδότησης για την αντιμετώπιση του αντίκτυπου της πανδημίας του κορωνοϊού και τον σεβασμό στις δημοκρατικές αξίες, δήλωσαν σήμερα διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες, όπου συνεχίζεται η μαραθώνια Σύνοδος Κορυφής που είναι αφιερωμένη στο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο και στο σχέδιο ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Ουγγρικά ΜΜΕ προσκείμενα στην κυβέρνηση του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν, αντιμέτωπης με διαδικασία επί παραβάσει από τις Βρυξέλλες εξαιτίας της αυταρχικής της παρέκκλισης, έκαναν λόγο για «μεγάλη νίκη».

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος της γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ δεν θέλησε να επιβεβαιώσει τον ισχυρισμό κατά τον οποίο η επικεφαλής της κυβέρνησης της χώρας που ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ ως το τέλος του έτους υποσχέθηκε ότι η λεγόμενη διαδικασία βάσει του άρθρου 7, που θεωρητικά μπορεί να οδηγήσει στην επιβολή κυρώσεων, θα τερματιστεί οριστικά.

«Η Ουγγαρία δήλωσε έτοιμη να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα στο πλαίσιο της διαδικασίας του άρθρου 7 ώστε να μπορέσει να ληφθεί απόφαση στο (Ευρωπαϊκό) Συμβούλιο», είπε ο Στέφεν Ζάιμπερτ. «Η γερμανική προεδρία του (Ευρωπαϊκού) Συμβουλίου δέχθηκε να φροντίσει η διαδικασία αυτή να προχωρήσει, εντός των ορίων των δυνατοτήτων της», πρόσθεσε ο ίδιος.

Τόσο η Ουγγαρία, όσο και η Πολωνία ανακαλούνται συχνά στην τάξη από τις Βρυξέλλες, καθώς οι κυβερνήσεις των δύο χωρών κατηγορούνται πως υπονομεύουν τους κανόνες για την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και τις ευρωπαϊκές δημοκρατικές αξίες. Βουδαπέστη και Βαρσοβία είναι αμφότερες αντιμέτωπες με τη λεγόμενη διαδικασία βάσει του άρθρου 7.

Είχε προταθεί πριν από τη Σύνοδο Κορυφής να προβλεφθεί η δυνατότητα αναστολής, ή μείωσης, της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης στις χώρες αυτές εάν κριθεί πως δεν σέβονται τις ευρωπαϊκές αξίες.

Πολωνία και Ουγγαρία απείλησαν ότι θα πρόβαλαν το βέτο τους εάν αποκρυσταλλωνόταν στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου οποιαδήποτε σύνδεση ανάμεσα στη χρηματοδότηση και το Κράτος Δικαίου αλλά, κατά τη διάρκεια της τέταρτης νύχτας διαπραγματεύσεων, προέκυψε ένα κείμενο στο οποίο θεωρείται πλέον πως συναινούν όλοι οι ηγέτες, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές.

Με βάση τον μηχανισμό που προβλέπεται, η οποιαδήποτε αναστολή ή μείωση των ευρωπαϊκών κονδυλίων εξαιτίας παραβιάσεων των αρχών του Κράτους του Δικαίου θα πρέπει να εγκρίνεται από ειδική, ενισχυμένη πλειοψηφία των κρατών μελών (το 55%, που θα πρέπει να αντιπροσωπεύει το 65% του συνολικού πληθυσμού) της ΕΕ, κάτι που καθιστά πολύ πιο δύσκολο να επιβληθεί το μέτρο που εισηγήθηκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το ενδεχόμενο βέτο του Όρμπαν για το ζήτημα αυτό θα έθετε εν αμφιβόλω όλη τη συνεχιζόμενη διαπραγμάτευση για το σχέδιο ανάκαμψης 750 δισεκατομμυρίων ευρώ που θα συμπεριληφθεί στο προσεχές Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της ΕΕ για την περίοδο 2021-2027, συνολικού ύψους 1,074 τρισεκ. ευρώ.

Η διαδικασία βάσει του άρθρου 7 σε βάρος της Πολωνίας ανάγεται στον Δεκέμβριο του 2017. Τον Σεπτέμβριο του 2018 κινήθηκε η ίδια διαδικασία σε βάρος της Ουγγαρίας, αυτή τη φορά με πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Προς το παρόν, έχουν ανασταλεί.

Εξάλλου, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανέφερε σε ανάρτησή στον λογαριασμό της στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας προς Τρίτη ότι είναι πλέον ώρα «να κινηθούμε προς έναν εποικοδομητικό συμβιβασμό», αφήνοντας να εννοηθεί ότι η μαραθώνια Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ που είναι αφιερωμένη στο σχέδιο ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας, που υπέστη βαρύ πλήγμα από την πανδημία του κορονοϊού και τον αντίκτυπό της, πιθανόν οδεύει προς την ολοκλήρωσή της.

«Οι ευρωπαίοι πολίτες περιμένουν ένα ισχυρό σχέδιο ανάκαμψης. Ο κόσμος μας παρακολουθεί. Έπειτα από 4 ημέρες εντατικών διαπραγματεύσεων, είναι ώρα να κινηθούμε προς έναν εποικοδομητικό συμβιβασμό στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», έγραψε η φον ντερ Λάιεν.

Επίσης, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, έγραψε στο Twitter: «Συμφωνία».

Με βέτο απείλησε ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Μάνφρεντ Βέμπερ, σε περίπτωση που οι «27» δεν καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με την διασύνδεση της οικονομικής βοήθειας των κρατών-μελών με την τήρηση των κανόνων του διεθνούς δικαίου.

Ο βαυαρός Χριστιανοκοινωνιστής (CSU), μιλώντας αργά χθες το βράδυ στο δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF, επέμεινε ότι η βοήθεια που θα δώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου τα κράτη – μέλη της να ξεπεράσουν τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας του κορονοϊού θα πρέπει να συνδέεται με την τήρηση των κριτηρίων του κράτους δικαίου. «Για μας στο (Ευρωπαϊκό) Κοινοβούλιο αυτό θα είναι το κεντρικό σημείο. Δεν μπορούμε να βγούμε στον κόσμο και να διεκδικήσουμε τις αξίες μας, εάν δεν μπορούμε να τις εφαρμόσουμε στο εσωτερικό», δήλωσε ο κ. Βέμπερ, αναφερόμενος εμμέσως σε χώρες όπως η Ουγγαρία και η Πολωνία, οι οποίες έχουν επανειλημμένα καταστήσει σαφές ότι δεν επιθυμούν τέτοια διασύνδεση.

Την ίδια ώρα, κατά δημοσίευμα της Süddeutsche Zeitung, ανάλογη προειδοποίηση στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των «27» απηύθυνε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ντάβιντ Σασόλι, ο οποίος δήλωσε ότι το Ευρωκοινοβούλιο ενδέχεται να εμποδίσει με βέτο την όποια συμφωνία επιτευχθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, εάν περιοριστούν σημαντικά η βοήθεια προς τα κράτη – μέλη και ο νέος προϋπολογισμός. «Έπειτα από συζητήσεις ημερών, οι πολίτες της ΕΕ περιμένουν μια συμφωνία η οποία θα αναλογεί σε αυτή την ιστορική στιγμή. Εάν δεν πληρούνται επαρκώς οι προϋποθέσεις του Κοινοβουλίου, το σώμα δεν θα δώσει την συγκατάθεσή του», δήλωσε ο κ. Σασόλι, σύμφωνα με την εφημερίδα.

 

 

Πηγή: skai.gr