Καλλιάνος: Το πιο ισχυρό κάστρο για τις χιονοπτώσεις της “Μήδειας” είναι αυτό της Αττικής

0
154

Η Αττική, τις περισσότερες φορές, αποτελεί “απόρθητο” κάστρο σε ότι αφορά στις χιονοπτώσεις οι οποίες αναμένονται κατά τη διάρκεια ακόμη και μιας έντονης μεταφοράς ψύχους, όπως αυτό που έρχεται από αύριο και από την βόρεια Ελλάδα.

Επίσης, πολλές φορές, το αν θα χιονίσει ή όχι στο κέντρο της Αθήνας είναι κάτι που μπορεί να παίζεται ακόμη και για 1°C διαφορά.

Πράγματι, αυτή η ψυχρή εισβολή έρχεται λίγο πιο αποδυναμωμένη σε σχέση με αυτό που φαινόταν για την Αττική πριν 2-3 ημέρες. Γι’ αυτό σας έλεγα να μην βιαζόμαστε να βγάλουμε συμπεράσματα γιατί μέχρι και την τελευταία στιγμή τα προγνωστικά μοντέλα μπορεί να “μαζέψουν” μια κατάσταση και επομένως πάντα ο καιρός είναι αυτός που έχει τον τελευταίο λόγο.

Πάμε να δούμε λοιπόν σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία τι πρόκειται να συμβεί στην Αττική κατά τη διάρκεια της επερχόμενης κακοκαιρίας «Μήδεια».

ΚΥΡΙΑΚΗ ΠΡΩΙ (08.00 – 12.00)

Αναμένονται βροχές στις περισσότερες περιοχές του νομού Αττικής και χιονοπτώσεις αρκετά πυκνές περίπου από τα 700-750 μέτρα.

ΚΥΡΙΑΚΗ ΜΕΣΗΜΕΡΙ (12.00 – 16.00)

Αναμένονται κατά διαστήματα βροχές σε αρκετές περιοχές του νομού Αττικής και χιονοπτώσεις περίπου από τα 450-500 μέτρα.

ΚΥΡΙΑΚΗ ΑΠΟΓΕΥΜΑ (16.00 – 19.00)

Αναμένονται κατά διαστήματα τοπικές βροχές σε αρκετές περιοχές του νομού Αττικής (κυρίως στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια) και χιονοπτώσεις περίπου από τα 400 μέτρα.

ΚΥΡΙΑΚΗ ΒΡΑΔΥ (19.00-23.00)

Αναμένονται κατά διαστήματα τοπικές βροχές ή χιονόνερο σε αρκετές περιοχές του νομού Αττικής και χιονοπτώσεις περίπου από τα 250-300 μέτρα. Σε αυτό το χρονικό διάστημα εκτιμώ ότι θα αρχίσουν να επηρεάζονται από τις χιονοπτώσεις τα βόρεια προάστια της Αττικής.

ΚΥΡΙΑΚΗ ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ (23.00 – 00.00)

Αναμένονται κατά διαστήματα τοπικές βροχές ή χιονόνερο σε αρκετές περιοχές του νομού Αττικής και χιονοπτώσεις περίπου από τα 150-200 μέτρα. Σε αυτό το χρονικό διάστημα εκτιμώ ότι θα αρχίσουν να επηρεάζονται από τις χιονοπτώσεις και κάποια από τα κεντρικά προάστια της Αττικής. Μην ξεχνάμε ότι η πλατεία Συντάγματος (κέντρο της Αθήνας) βρίσκεται σε υψόμετρο 100 μέτρων και επομένως θα είναι πια οριακό αν θα χιονίζει κατά περιόδους μέχρι εκεί σε αυτό το χρονικό διάστημα.

ΔΕΥΤΕΡΑ ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΝΥΧΤΑ (00.00 – 06.00)

Αναμένονται κατά διαστήματα χιονόνερο σε αρκετές πεδινές ή παραθαλάσσιες περιοχές του νομού Αττικής και χιονοπτώσεις περίπου από τα 100-150 μέτρα. Σε αυτό το χρονικό διάστημα εκτιμώ ότι είναι περισσότερο πιθανό να επηρεαστεί από κατά περιόδους χιονοπτώσεις και το κέντρο της πόλης της Αθήνας.

ΔΕΥΤΕΡΑ ΠΡΩΙ (06.00 – 11.00)

Αναμένονται κατά διαστήματα χιονόνερο σε αρκετές πεδινές ή παραθαλάσσιες περιοχές του νομού Αττικής και χιονοπτώσεις περίπου από τα 100-150 μέτρα. Σε αυτό το χρονικό διάστημα εκτιμώ ότι είναι περισσότερο πιθανό να επηρεαστεί κατά περιόδους από χιονοπτώσεις και το κέντρο της πόλης της Αθήνας.

ΔΕΥΤΕΡΑ ΜΕΣΗΜΕΡΙ (11.00 – 16.00)

Αναμένονται κατά διαστήματα λίγες νεφώσεις που κατά διαστήματα θα πυκνώνουν και θα δίνουν χιονόνερο σε αρκετές πεδινές ή παραθαλάσσιες περιοχές του νομού Αττικής και αντίστοιχες χιονοπτώσεις περίπου από τα 100-150 μέτρα.

ΔΕΥΤΕΡΑ ΑΠΟΓΕΥΜΑ (16.00 – 19.00)

Αναμένονται κατά διαστήματα λίγες νεφώσεις που κατά διαστήματα θα πυκνώνουν και θα δίνουν χιονόνερο σε αρκετές πεδινές ή παραθαλάσσιες περιοχές του νομού Αττικής και αντίστοιχες χιονοπτώσεις περίπου από τα 100-150 μέτρα.

ΔΕΥΤΕΡΑ ΒΡΑΔΥ (19.00 – 23.00)

Αναμένεται κατά διαστήματα χιονόνερο σε αρκετές πεδινές ή παραθαλάσσιες περιοχές του νομού Αττικής και αντίστοιχες χιονοπτώσεις περίπου από τα 100 περίπου μέτρα.

ΔΕΥΤΕΡΑ ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ (23.00 – 00.00)

Αναμένεται κατά διαστήματα χιονόνερο σε αρκετές πεδινές ή παραθαλάσσιες περιοχές του νομού Αττικής και αντίστοιχες χιονοπτώσεις περίπου από τα 100 περίπου μέτρα.

ΠΡΟΣΟΧΗ :

ΤΡΙΤΗ ΕΩΣ ΤΕΤΑΡΤΗ (ΠΡΟΜΕΣΗΜΒΡΙΝΕΣ ΩΡΕΣ)

Αν διατηρηθούν τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, αυτό εκτιμώ ότι θα είναι το πιο ευνοϊκό διάστημα (των 36 ωρών) που θα δέχεται κατά διαστήματα η Αττική χιονοπτώσεις ακόμη και σε πεδινές περιοχές (ή κατά τόπους και σε παραθαλάσσιες περιοχές) λόγω της πιθανής ενεργοποίησης του Αιγαίου, της αυξημένης κατά περιόδους υγρασίας, της σύγκλισης των ανέμων αλλά και των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών που θα επικρατήσουν τότε. Βέβαια αυτό ισχύει αν όπως είπα δεν αλλάξει τίποτα ως προς τα μέχρι τώρα προγνωστικά στοιχεία.

ΥΓ (1) : Όταν σας κάνω πρόγνωση καιρού με υψόμετρα και ακρίβεια ώρας, καταλαβαίνετε ότι μπορεί να υπάρξουν και κάποιες διαφοροποιήσεις διότι πρόκειται για ένα δυναμικό φαινόμενο. Δηλαδή με εξάρσεις ή υφέσεις στις χιονοπτώσεις μπορεί και τα υψόμετρα αυτά να είναι και λίγο διαφορετικά. Αυτό δεν σημαίνει ότι έπεσα λίγο έξω. Αυτό σημαίνει απλά ότι δεν είμαι και Θεός.

ΥΓ (2) : Για όλες τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας ισχύει ότι έχω αναφέρει σε προηγούμενο post μου. Αύριο δηλαδή ντύνεται στα λευκά η Θεσσαλονίκη!