Ποιες είναι οι συχνότερες παθήσεις των όρχεων;

0
88

Η λειτουργία των όρχεων ρυθμίζεται από την περιοχή του εγκεφάλου που ονομάζεται υπόφυση και βοηθιέται πολύ από τους γεννητικούς αδένες, στους οποίους περιλαμβάνεται ο προστάτης, οι σπερματοδόχοι κύστεις, οι βολβοουρηθραίοι και οι ουρηθραίοι αδένες.

Υπάρχουν διάφορες παθήσεις που μπορεί να επηρεάσουν τους όρχεις και είτε αυτές είναι επίκτητες είτε προκύπτουν κατά τη διάρκεια της ζωής. Μερικές από τις παθήσεις που μπορεί να εμφανιστούν είναι η υδροκήλη, η κιρσοκήλη και ο καρκίνος των όρχεων.

Υδροκήλη

Υδροκήλη ονομάζουμε την συλλογή υγρού από τον όρχι, με αποτέλεσμα να διογκώνεται το όσχεο και να προβάλλει. Συνήθως η υδροκήλη είναι ιδιοπαθής, δηλαδή εμφανίζεται χωρίς κάποια συγκεκριμένη αιτία. Μπορεί όμως και να κρύβει από πίσω της στον καρκίνο του όρχεως. Η μόνιμη θεραπεία είναι η χειρουργική με πτύχωση του ελυτροειδή χιτώνα για να μην προκύψει πάλι στο μέλλον το ίδιο πρόβλημα.

Κιρσοκήλη

Η κιρσοκήλη είναι η ανεπάρκεια του φλεβικού συστήματος, να αιματώσει καλά την περιοχή των όρχεων και να στο στείλει στην καρδιά και τούμπαλιν. Το αποτέλεσμα από αυτή την κατάσταση είναι το αίμα να λιμνάζει στους όρχεις και να αυξάνεται πολύ η θερμοκρασία τους. Η οριστική θεραπεία της είναι η χειρουργική με την απολίνωση της έσω σπερματικής φλέβας, για να αποτραπεί στο μέλλον η υποτροπή της. Η επέμβαση γίνεται λαπαροσκοπικά με πολλαπλά οφέλη για τον ασθενή.

Καρκίνος όρχεων

Ο καρκίνος των όρχεων είναι μία πάθηση που χτυπάει μικρές ηλικίες κάτω των 35 ετών. Η κρυψορχία και το οικογενειακό ιστορικό είναι προδιαθεσικοί παράγοντες. Ως σύμπτωμα εμφανίζεται μία ψηλαφητή ανώδυνη σκληρία και πιο σπάνια οι ασθενείς αναφέρουν πόνο στην πλάτη και δύσπνοια.

Χειρουργός Ουρολόγος – Ανδρολόγος Παντελής Κατσίβας

Ιστοσελίδα: katsivas-urology.gr

Τηλ. Ιατρείου: 2108074866