Για ποια γυναικολογικά προβλήματα πρέπει να απευθυνθείτε σε έναν γενικό χειρουργό;

0
184
γυναίκα γυναικολογικά

Πότε πρέπει μια γυναίκα να απευθυνθεί σε γυναικολόγο και πότε σε έναν γενικό χειρουργό; Ποιες είναι οι παθήσεις και πώς αντιμετωπίζονται;

Οι γυναίκες επισκέπτονται τουλάχιστον μια φορά το χρόνο τον γυναικολόγο τους για τον κλασικό γυναικολογικό έλεγχο. Τι συμβαίνει όμως εάν αντιμετωπίζουν ένα πιο σύνθετο γυναικολογικό πρόβλημα και χρειάζονται έναν εξειδικευμένο γενικό χειρουργό; Σε ποιες περιπτώσεις πρέπει να απευθυνθούν σε έναν ιατρό της συγκεκριμένης ειδικότητας;

Ενδομητρίωση

Όλο και πιο συχνά μπορεί να ακούσουμε μια γυναίκα ότι πάσχει από ενδομητρίωση. Πρόκειται για μία αρκετά επώδυνη πάθηση, η οποία μπορεί να προκαλέσει και προβλήματα υπογονιμότητας. Κατά την ενδομητρίωση, αντί να αναπτυχθεί ιστός στην εσωτερική επένδυση της μήτρας (ενδομήτριο), δημιουργείται σε μια θέση έξω από την κοιλότητα της μήτρας, όπως για παράδειγμα στις ωοθήκες, στην επιφάνεια της μήτρας, στο έντερο, στο κοιλιακό τοίχωμα ή σε άλλα όργανα. Έτσι, με τα μεταβαλλόμενα επίπεδα ορμονών κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου, ο ιστός μπορεί να αναπτυχθεί ή και να σπάσει, οδηγώντας σε πόνο και τελικά σχηματισμό ουλής.

Αρκετές γυναίκες δεν έχουν κάποιο σύμπτωμα και ανακαλύπτουν ότι πάσχουν από ενδομητρίωση μετά από εξετάσεις. Άλλες γυναίκες όμως, μπορεί να αντιμετωπίσουν έντονους πόνους πριν, κατά τη διάρκεια ή μετά την εμμηνόρροια, κατά τη σεξουαλική επαφή, κατά την ούρηση ή κατά τη διάρκεια των κινήσεων του εντέρου. Επίσης, η ενδομητρίωση μπορεί να προκαλέσει κάποιες φορές χρόνιο πόνο στην πλάτη ή τη λεκάνη.

Η θεραπεία που προτιμάται εξαρτάται τις περισσότερες φορές από τα συμπτώματα και το στάδιο της ενδομητρίωσης, τα πλάνα της γυναίκας για εγκυμοσύνη και την ηλικία. Για τις περισσότερες γυναίκες με μέτρια έως σοβαρή ενδομητρίωση η πιο αποτελεσματική θεραπεία είναι η χειρουργική αφαίρεση ή η καταστροφή του ενδομητρίου ιστού με τη Λαπαροσκοπική ή Ρομποτική Αποκατάσταση της Ενδομητρίωσης.

Ινομυώματα Μήτρας

Ινομυώματα μήτρας παρουσιάζει περίπου το 20-40% των γυναικών, οι οποίες βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία. Τα ινομυώματα αποτελούν στην ουσία καλοήθεις όγκους που αναπτύσσονται στο τοίχωμα της μήτρας. Πρόκειται για μια συνηθισμένη κατάσταση, η οποία μπορεί να αντιμετωπιστεί με απόλυτη ασφάλεια και να μην επηρεάσει καθόλου την αναπαραγωγική ικανότητα της γυναίκας.

Τα ινομυώματα μεγαλώνουν είτε μεμονωμένα είτε ως ομάδες υπό την επίδραση οιστρογόνων. Συνήθως, αυξάνονται σε αριθμό και μέγεθος ανάλογα με την ηλικία. Οι περισσότερες γυναίκες με ινομυώματα δεν θα εμφανίσουν καθόλου συμπτώματα. Ωστόσο, στις περιπτώσεις που υπάρχουν μεγάλα ή πολλά ινομυώματα υπάρχει η πιθανότητα να υπάρξουν συμπτώματα όπως βαριές ή παρατεταμένες περίοδοι, αιμορραγία μεταξύ των περιόδων, πόνος και πίεση στην πύελο, συχνουρία, πόνος στη μέση ή κατά τη συνουσία και υπογονιμότητα.

Η πιο αποτελεσματική μέθοδος αντιμετώπισης των ινομυωμάτων μήτρας είναι η Ρομποτική Ινομυωματεκτομή. Πρόκειται για την αφαίρεση των ινομυωμάτων με ταυτόχρονη διατήρηση της μήτρας. Έτσι, δεν επηρεάζονται καθόλου τα σχέδια της γυναίκας για εγκυμοσύνη. Η ρομποτική μέθοδος εξασφαλίζει ταχεία ανάρρωση, ακρίβεια και απόλυτη ασφάλεια.

Σκωληκοειδίτιδα

Η σκωληκοειδίτιδα είναι μία από τις πιο γνωστές παθήσεις του κατώτερου πεπτικού. Ήδη από τα παιδικά μας χρόνια γνωρίζαμε κάποιον που να είχε υποβληθεί σε αυτή την επέμβαση. Η σκωληκοειδής απόφυση είναι τμήμα του παχέος εντέρου και σε νεαρή ηλικία βοηθά στην άμυνα του οργανισμού και συμβάλλει επίσης στη ρύθμιση της μικροβιακής χλωρίδας του εντέρου. Η φλεγμονή της σκωληκοειδούς απόφυσης ονομάζεται οξεία σκωληκοειδίτιδα και πρέπει οπωσδήποτε να αντιμετωπιστεί χειρουργικά, καθώς οι επιπλοκές που μπορεί να προκαλέσει είναι επικίνδυνες.

Βασικά της συμπτώματα είναι ήπιος πόνος στην περιοχή του στομάχου, γαστρεντερικές διαταραχές (έμετο ή διάρροια) και όταν εξελιχθεί η νόσος παρατηρείται επίμονος και έντονος πόνος χαμηλά και δεξιά της κοιλιάς. Η οξεία σκωληκοειδίτιδα αντιμετωπίζεται με τη λαπαροσκοπική σκωληκοειδεκτομή που αποτελεί μια ελάχιστα επεμβατική διαδικασία. Μερικά από τα πλεονεκτήματά της είναι ο ελάχιστος μετεγχειρητικός πόνος, η γρήγορη ανάρρωση, ο ελάχιστος χρόνος νοσηλείας και το βέλτιστο αισθητικό αποτέλεσμα.

Η οξεία σκωληκοειδίτιδα αν και δεν περιλαμβάνεται στις γυναικολογικές παθήσεις, μέσω της λαπαροσκοπικής σκωληκοειδεκτομής υπάρχει η δυνατότητα να αντιμετωπιστούν παράλληλα διάφορα γυναικολογικά προβλήματα.

Δρ. Κωνσταντίνος Μ. Κωνσταντινίδης

Γενικός Χειρουργός Αθήνα