Έχετε κήλη; Ποια είναι η ασφαλέστερη μέθοδος αντιμετώπισης;

0
95
κήλη

Οι κήλες εμφανίζονται πολύ πιο συχνά απ’ όσο πιστεύουμε. Ποιες από αυτές είναι οι πιο συνηθισμένες και με ποια μέθοδο μπορούν να αντιμετωπιστούν με απόλυτη ασφάλεια;

Πολλοί άνθρωποι ταλαιπωρούνται από κήλες. Αρκετές φορές, ειδικά εάν τα συμπτώματα δεν είναι πολύ έντονα, οι ασθενείς λανθασμένα πιστεύουν πως η κήλη θα υποχωρήσει από μόνη της. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει, καθώς οι κήλες αντιμετωπίζονται οριστικά μόνο με χειρουργείο. Ποιες είναι οι πιο συνηθισμένες κήλες και ποια είναι η καλύτερη μέθοδος που θα πρέπει να ακολουθηθεί για την αντιμετώπισή τους;

Κάθε κήλη προσδιορίζεται με βάση το σημείο στο οποίο εμφανίζεται. Εάν για παράδειγμα εκδηλωθεί στον ομφαλό, ονομάζεται ομφαλοκήλη ή εάν αναπτυχθεί στη βουβωνική χώρα λέγεται βουβωνοκήλη. Με τον όρο «κήλη» αναφερόμαστε σε ένα εξόγκωμα, το οποίο προβάλλει κάτω από το δέρμα του κοιλιακού τοιχώματος. Βασικό αίτιο δημιουργίας του είναι ένα χάσμα που μπορεί να έχει δημιουργηθεί στο συγκεκριμένο σημείο του τοιχώματος, μέσα από το οποίο εισέρχεται περιεχόμενο της κοιλίας, όπως για παράδειγμα λίπος ή τμήμα του εντέρου.

Η βουβωνοκήλη αποτελεί τη συχνότερη μορφή κήλης, με τους άντρες να είναι περισσότερο επιρρεπείς σε σχέση με τις γυναίκες. Όπως είναι φανερό και από το όνομά της, η βουβωνοκήλη αναπτύσσεται στη βουβωνική περιοχή. Το μέγεθός της ποικίλλει, αφού μπορεί να είναι από μικρό ογκίδιο, μέχρι μεγάλη μάζα. Ένα από τα βασικά της συμπτώματα είναι ο έντονος πόνος ειδικά στην περίπτωση που βήχουμε, σκύβουμε, ή σηκώνουμε κάποιο βαρύ αντικείμενο. Αν και στα αρχικά της στάδια η βουβωνοκήλη δεν είναι επικίνδυνη, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα καθώς είναι πιθανό να αναπτυχθεί ειλεός στην περίπτωση περίσφιξης του εντέρου.

Η κήλη των αθλητών αποτελεί μία άλλη περίπτωση κήλης που και αυτή βέβαια
εκδηλώνεται με πόνο στη βουβωνική χώρα. Επηρεάζει κυρίως αθλητές, οι οποίοι αν δεν την αντιμετωπίσουν εγκαίρως μπορεί να αναγκαστούν να εγκαταλείψουν την αθλητική τους καριέρα. Στα συμπτώματά της περιλαμβάνονται η αδυναμία κατά τη διάρκεια άσκησης, απότομοι πόνοι στη βουβωνική χώρα και διάχυση αυτού του πόνου στους όρχεις, τουλάχιστον στο 30% των ασθενών.

Γιατί η ρομποτική χειρουργική αποτελεί την καλύτερη μέθοδο
αντιμετώπισης;
Η ρομποτική χειρουργική αποτελεί μία μέθοδο η οποία έχει κάνει την εμφάνισή της σε όλο και περισσότερες ειδικότητες, από γενική χειρουργική και ουρολογία μέχρι καρδιολογία και γυναικολογία. Αυτό συμβαίνει γιατί παρουσιάζει πολλά πλεονεκτήματα τόσο για τους ασθενείς όσο και για τους χειρουργούς, σε σχέση με την παλαιότερη μέθοδο του ανοικτού χειρουργείου.

Η ρομποτική χειρουργική σίγουρα μπορεί να αντιμετωπίσει με αποτελεσματικότητα και
ασφάλεια οποιαδήποτε μορφή κήλης. Από τη μεριά των χειρουργών, η συγκεκριμένη
μέθοδος τους προσφέρει απίστευτη ακρίβεια κινήσεων και τους βοηθάει να
πραγματοποιούν σύνθετες επεμβάσεις που απαιτούν δύσκολους χειρουργικούς
χειρισμούς. Οι ασθενείς από την άλλη, επωφελούνται από μία μέθοδο που τους παρέχει απόλυτη ασφάλεια και εγγυάται λιγότερο χρόνο ανάρρωσης.

Μέσα στα υπόλοιπα πλεονεκτήματα της ρομποτικής χειρουργικής είναι το γεγονός ότι
πρόκειται για μία ελάχιστα τραυματική μέθοδο, αφού κατά την εφαρμογή της αποτρέπεται ο τραυματισμός των γύρω ιστών. Αυτό από μόνο του έχει ως αποτέλεσμα μειωμένο πόνο, λιγότερη απώλεια αίματος, άρτιο αισθητικό αποτέλεσμα και ελάχιστες τομές. Επίσης, ο μικρότερος χρόνος νοσηλείας, η μείωση μετεγχειρητικών επιπλοκών και η άμεση επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες αποτελούν τους παράγοντες που κάνουν τη ρομποτική χειρουργική μία τόσο δημοφιλή επιλογή.