Να βρεθεί άμεσα λύση για το Κεστεκίδειο Ελληνικό Σχολείο στο Βέλγιο ζητούν οι γονείς

0
233

Τα εντεινόμενα και επείγοντα προβλήματα της Ελληνικής Εκπαίδευσης στο Βέλγιο απαιτούν άμεση λύση – Κλείσιμο Κεστεκίδειου Ελληνικού Σχολείου

Η Αλληλέγγυα Κοινότητα της Ελληνικής Κοινότητας Βρυξελλών (ΕΚΒ) καλεί για δεύτερη φορά – ύστερα από την προηγούμενη επιστολή της ΕΚΒ (15 Οκτωβρίου 2022) προς  το Υπουργείο Παιδείας και το Υπουργείο Εξωτερικών, που ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΗΘΗΚΕ ΠΟΤΕ, την κυβέρνηση να ασχοληθεί πραγματικά και να λύσει τα αυξανόμενα και επείγοντα προβλήματα της ελληνικής εκπαίδευσης στο Βέλγιο.

Δυστυχώς ύστερα από 5 ολόκληρους μήνες η ελληνική εκπαίδευση στο Βέλγιο συνεχίζει να μαραζώνει και τα προβλήματα που υπήρχαν όχι απλώς δεν έχουν λυθεί, αλλά πολλαπλασιάζονται.

Ύστερα από την προγραμματισμένη Γενική Συνέλευσή της ΕΚΒ πάνω στα θέματα της Παιδείας στις 12 Μαρτίου, με λύπη μας διαπιστώσαμε την απουσία εκπροσώπου του Γραφείου Εκπαίδευσης Βρυξελλών! Καταγγέλλουμε την στάση αυτή και την έλλειψη ουσιαστικού διαλόγου με τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς!

Επιπρόσθετα, αντί να λυθούν τα προβλήματα που υπάρχουν,  αποφασίζει το Υπουργείο Παιδείας αιφνιδιαστικά στις 15 Μαρτίου ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΟ ΑΜΙΓΕΣ ΚΕΣΤΕΚΙΔΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΧΟΛΕΙΟ. Τα προβλήματα στο κτίριο του Κεστεκίδειου ελληνικού Σχολείου, τα οποία από χρόνια τονίζουμε,  το καθιστούν πια μη-λειτουργικό και επικίνδυνο για μαθητές και καθηγητές, κάτι που θα έπρεπε να είχε αποφευχθεί.

Επανειλημμένα το είχαν αναφέρει και οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς στο παρελθόν, οι οποίοι φοβόντουσαν μη γίνει κάποιο τραγικό ατύχημα, αλλά δεν υπήρχε κάποια σοβαρή αντιμετώπιση! Τελικώς, μετά από ανεπίτρεπτες καθυστερήσεις, η σχετική επιτροπή εμπειρογνωμόνων, που το ήλεγξε τον Οκτώβριο του 2022, το χαρακτήρισε «ακατάλληλο», αν και την σχετική έκθεση της επιτροπής δεν την έχει δει ΚΑΝΕΙΣ στις Βρυξέλλες, μέχρι σήμερα, ούτε η Πρεσβεία, ούτε το σχολείο, ούτε η Ελληνική Κοινότητα!

Η ξαφνική απόφαση για την προσωρινή-μόνιμη λύση της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης για τα παιδιά Νηπιαγωγείου, Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου, δημιουργεί επιπρόσθετα προβλήματα και για την ποιότητα της εκπαίδευσης, αλλά και για τις οικογένειες των μαθητών.

Όσο και αν ακούγεται τραγικό και παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της Ελληνικής Πρεσβείας, η Ελληνική Κοινότητα, ουσιαστικά υποκαθιστά την Πολιτεία, προσπαθώντας να βρει σχολικά κτήρια, μέσω επαφών με τους Δημάρχους των Βρυξελλών, έτσι ώστε τα παιδιά μας να μπορούν να διδαχθούν τη γλώσσα μας.

Επίσης, τα οδοιπορικά έξοδα των εκπαιδευτικών συνεχίζουν να αποζημιώνονται με μεγάλες καθυστερήσεις και ελλείψεις, ενώ προβληματικές είναι οι προτεινόμενες λύσεις αναφορικά με την υπερωριακή διδασκαλία και την προσαύξηση ωραρίου. Αποτέλεσμα είναι, από τον Ιανουάριο, να μειωθούν κι άλλο οι ήδη περιορισμένες διδακτικές ώρες των μαθημάτων των παιδιών.

Ο αριθμός των εκπαιδευτικών στις αρχές του Νοέμβρη αυξήθηκε κατά μία φιλόλογο, χωρίς όμως αυτή να μπορεί να καλύψει όλα τα κενά. Δυστυχώς και η πολύ καθυστερημένη τοποθέτησή της δεν μπόρεσε να προσελκύσει τους/τις μαθητές/τριες, που είχαν ήδη προεγγραφεί στην αρχή της σχολικής χρονιάς σε ιδιωτικά σχολεία και φροντιστήρια.

Τέλος, τονίζουμε για μια ακόμη φορά ότι η συστηματική τα τελευταία χρόνια υποχρηματόδοτηση και υποβάθμιση της ελληνικής εκπαίδευσης έχει οδηγήσει σε σταδιακή   μείωση των εγγραφών, τη στιγμή που ο αριθμός των συμπατριωτών μας στο Βέλγιο αυξάνεται. Η μείωση των εγγραφών λόγω των προαναφερόμενων προβλημάτων προκαλεί περαιτέρω μειώσεις στη χρηματοδότηση και σε όποια ουσιαστική στήριξη του Ελληνικού Σχολείου και των Τμημάτων Ελληνικής Γλώσσας (ΤΕΓ).

Επαναλαμβάνουμε ότι όλα αυτά τα προβλήματα δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με μια μηχανιστική και αριθμολατρική άκαμπτη προσέγγιση.  Οι κανόνες και οι νόμοι πρέπει να εφαρμόζονται, αλλά παράλληλα πρέπει να υπάρχει η αναγκαία πολιτική βούληση, προετοιμασία, και διαβούλευση της πολιτείας με τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς, που δυστυχώς απουσιάζει σήμερα. Μόνο έτσι θα ενισχύονται οι βέλτιστες πρακτικές και όπου είναι δυνατόν να βελτιώνεται και η κείμενη νομοθεσία.

Εμείς νοιώθουμε, ότι όλοι στην Ελληνική Κοινότητα Βρυξελλών έχουμε έναν κοινό στόχο: την σωστή ελληνική εκπαίδευση των παιδιών μας!

Τώρα πια είμαστε μπροστά στην πλήρη απαξίωση του Ελληνικού Δημόσιου Σχολείου και σε μια πορεία που θα οδηγήσει στο μόνιμο κλείσιμο του, αν συνεχιστούν οι ίδιες πολιτικές, μια πιθανότητα καταστροφική για τους Έλληνες του Βελγίου!

Εμείς ως Αλληλέγγυα Κοινότητα της ΕΚΒ, μαζί με όλα τα μέλη της  Ελληνικής Κοινότητας και σε συνεργασιακό πνεύμα με όλα τα εκλεγμένα μέλη του ΔΣ της ΕΚΒ, θα κάνουμε ότι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να ανοίξει σύντομα το Ελληνικό Σχολείο, έστω και σε άλλες βελγικές σχολικές δομές ή εναλλακτικά κτήρια. Να διασώσουμε την ελληνική γλώσσα των παιδιών μας, παρά την αδιαφορία της Πολιτείας!

Με βάση όλα τα παραπάνω ανησυχητικά στοιχεία, η Αλληλέγγυα Κοινότητα της ΕΚΒ συνεχίζει να ζητά:

–  Άμεση λύση για το κτήριο του Κεστεκίδειου Ελληνικού Δημόσιου Σχολείου.

–  Έγκαιρος προγραμματισμός για την επόμενη σχολική χρονιά για το κτηριακό και εκπαιδευτικό πρόβλημα.

– Εφαρμογή με λιγότερο αυστηρούς όρους, περαιτέρω επεξεργασία ή και αλλαγή του νόμου περί ελαχίστων ορίων μαθητών για αναγνώριση και δημιουργία ΤΕΓ, που οδηγεί τις ελληνικές οικογένειες, αυτές τουλάχιστον που έχουν την δυνατότητα, σε αναγκαστικές ιδιωτικές λύσεις και οικονομική αφαίμαξη.

– Άμεση συμπλήρωση των πολλών εκπαιδευτικών κενών στο Βέλγιο

– Άμεση έναρξη καμπάνιας στο Βέλγιο με στόχο την αύξηση των εγγραφών ελληνόφωνων μαθητών στο ελληνικό σχολείο και στα ΤΕΓ

–  Άμεση αποπληρωμή όλων των οδοιπορικών εξόδων των εκπαιδευτικών

– Έναρξη ουσιαστικής διαβούλευσης της πολιτείας με τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς.

Απαιτούμε μια εμπεριστατωμένη απάντηση από το Υπουργείο Παιδείας και τις επείγουσες και άμεσες ενέργειές του και βέβαια όπως πάντα είμαστε στην διάθεσή της Πολιτείας για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία,  διαβούλευση και συνεργασία σχετικά.

 

Εκ μέρους της ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΑΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ

Βρυξέλλες, 25 Μαρτίου 2023

Λάμπης Κοντονής, Αντιπρόεδρος Ελληνικής Κοινότητας Βρυξελλών (ΕΚΒ)

Βασίλης Κατσαρδής, Μέλος του Δ.Σ της Ελληνικής Κοινότητας Βρυξελλών (ΕΚΒ)