Όλα όσα θέλετε να γνωρίζετε για την υστερεκτομή

0
538

Η ολική υστερεκτομή είναι ένα σοβαρό χειρουργείο, στο οποίο αφαιρείται η μήτρα ολόκληρη ή τμήμα αυτής. Πρόκειται για μία επέμβαση συχνή σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας που έχουν διαγνωστεί με κάποιο σοβαρό νόσημα και κινδυνεύουν να αποκτήσουν στη διάρκεια των ετών καρκίνο και κακοήθεια.

Η υστερεκτομή θεωρείται μερική όταν δεν αφαιρείται ο τράχηλος και ολική όταν αφαιρείται. Μερικές από τις παθολογικές καταστάσεις της μήτρας είναι αντιμετωπίσιμες (π.χ. πολύποδες μήτρας) και άλλες όχι. Πολλές είναι οι φορές που οι εναλλακτικοί τρόποι θεραπείας δεν είναι αρκετοί. Σε αυτές τις περιπτώσεις προκειμένου να σωθεί η υγεία της γυναίκας διενεργείται η υστερεκτομή.

Ποτέ είναι απαραίτητη η υστερεκτομή;

Όταν η γυναίκα έχει μεγάλη κολπική αιμορραγία και ακανόνιστους κύκλους περιόδου με έντονο πόνο, που δεν μπορεί κανένα φάρμακο να φέρει σε ύφεση, τότε η υστερεκτομή είναι μία επιλογή. Η μήτρα αφαιρείται σε γυναίκες που έχουν τεκνοποιήσει και στα σοβαρά επεισόδια ενδομητρίωσης.

Στην περίπτωση επίσης, της πρόπτωσης μήτρας, όπου η μήτρα μπορεί να έχει κατέβει ακόμα και μέσα στον κόλπο είναι επίσης συχνό να γίνει υστερεκτομή.

Φυσικά ο καρκίνος είναι επίσης μία άκρως επικίνδυνη ασθένεια, που μπορεί να απειλήσει την συνολική υγεία της γυναίκας και συνεπώς με την ολική αφαίρεση μήτρας να ελαχιστοποιηθεί ο ενδεχόμενο.

Πως γίνεται η επέμβαση;

Το χειρουργείο μπορεί να γίνει με τομή στην κοιλιά, η οποία γίνεται χαμηλά. Επίσης ο γιατρός μπορεί να αποφασίσει να εφαρμόσει κολπική υστερεκτομή όπου πραγματοποιείται η αφαίρεση μήτρας και κόλπου χωρίς να γίνει τομή στην κοιλιά.

Τέλος, η πιο ανώδυνη και αναίμακτη μέθοδος που δεν απαιτεί νοσηλεία είναι η λαπαροσκοπική μέθοδος όπου η μήτρα αφαιρείται από τον κόλπο μέσω μικρών οπών στην κοιλιά.

Φυσικά όποιος τρόπος κι αν επιλεγεί θα πρέπει να τηρηθεί ανάπαυση της ασθενούς μερικές εβδομάδες για την επούλωση των ιστών.

Δρ. Πολύζος

Μαιευτήρας – Γυναικολόγος Αθήνα